Cykl ten opowiada o kulinariach w kontekście kulturowym i historycznym. Nie zabraknie tematów dla food geeków, fanów foodpairingu, promotorów kuchni regionalnych, kolekcjonerów babcinych przepisów i wyczekujących kolejnych sezonów serialu „Chef’s Table”. Gastrospotkania to przede wszystkim rozmowy z szefami kuchni, dziennikarzami i pasjonatami gotowania. Do tej pory można było wziąć udział między innymi w niecodziennej „Kolacji według Banksy’ego, futurystów i Salvadora Dalego”. Goście skosztowali sekretnego menu i usłyszeli o kulinarnej pasji Leonarda da Vinci, jabłkach Cezanne’a, węgorzu wschodzącego słońca Dalego, samolotach z marchewek futurystów i o tym, co myśli Banksy o fast foodzie. 28 marca odbyło się retro gotowanie, na które mieszkańcy Wrocławia przynieśli swoje zeszyty skrywane w szufladach z przepisami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie oraz związane z nimi wspomnienia. Teraz kwietniu i maju, nie mniejsze atrakcje! Wnikliwe rozmowy o kuchni starowrocławskiej, foodpairingu i jedzeniu duszy. Każdy foodie powinien tu dotrzeć choć na jedno z siedmiu spotkań. Bo, jak wspomina inicjatorka, jedzenie przestało być zaspokojeniem podstawowej potrzeby a nadeszła moda na miejskie gotowanie, który jest punktem styku przyjemności, rozrywki, kultury i komunikacji. Cichym celem inicjatywy jest to, abyśmy zaczęli być głodni wiedzy o tym, co ląduje nie tylko na naszym talerzu, ale również byli ciekawi dlaczego Phish śpiewa „Wild Honey Pie”, jakie skarby produkuje się w naszym regionie oraz odkryli swoją kulinarną historię.
https://www.facebook.com/events/2185904125026894/
Tekst: Anna Stachów, zdjęcia: Przemysław Jordan
Zobacz też podobne artykuły
Oko na Wrocław vol. 4
Kilka chwil w łóżku z Yoko i Johnem, japońska godzina rozkoszy dla ciała i podniebienia, relaks w ogrodzie instalacji pełnej dźwięków i zapachów, jednodniowa galeria sztuki i instalacje site specific – po roku nieobecności, znów wracamy do Wrocławia, by 7 września w ramach wydarzenia Oko na Wrocław pokazać Wam – w zupełnie nowy sposób – najciekawsze
# design, jedzenie, Oko na Wrocław, rzemiosło, WrocławSEKRETNE SŁOWO NATALII LL
Seks? Sztuka? Sen? Legenda wrocławskiego cool generation zdradza nam swoją receptę na długowieczność. I opowiada o tym, jak powstawały jej słynne prace z cyklu „Sztuka konsumpcyjna”. Drzwi hotelowego apartamentu otwiera energiczna blondynka w ciemnych okularach. Czarna marynarka, młodzieńczy krok. 78 lat? To niemożliwe. Od pierwszych minut spotkania jesteśmy oczarowani jej energią, otwartością, śmiechem. Zostało kilka godzin do
# akt, Andrzej Lachowicz, Chwałczyk, CSW, Ludwiński, Natalia LL, sztuka, Sztuka konsumpcyjna, WrocławKsiążki i kwiaty
Już w piątek startuje w Warszawie 4. edycja Targów Książki Kulinarnej. USTA wezmą w nich udział! Na naszym stoisku znajdziecie wszystkie nasze publikacje książkowe, magazyny, plakaty, a także kilka atrakcji przygotowanych wspólnie z MOD. Zapraszamy! W tym roku hasło przewodnie imprezy brzmi: SMAKUJEMY! Potrzebujemy wytchnienia od eksperymentów, skupienia na prezentacji, nazewnictwie i nieskazitelnej technice. Zatrzymajmy się
# CSW, kuchnia, kulinaria, Qchnia artystyczna, Targi Ksiażki Kulinarnej, wydawnictwa, Zamek UjazdowskiSamowystarczalna
Mama była zszokowana, gdy mój chłopak dał mi w prezencie garnek. zrobiła mi dziką awanturę. jej zdaniem to było obrzydliwe. Jak raz zadzwoniłam do niej po przepis na lane kluski to rozłączyła się, krzycząc, że lanym ciastem to sobie mogę głowę polać – opowiada Małgorzata Szumowska. Pierwsze zapamiętane jedzenie: przyjemność czy kłopot? Przyjemność! Nienasycona łapczywość. Byłam w
#