Rok temu byliśmy świadkami spektakularnego sukcesu Instytutu Polskiego w Tel Awiwie, który wizytę prezydenta Bronisława Komorowskiego uczcił także pierwszą edycją Festiwalu. Tłumy szturmowały restauracje serwujące polską kuchnię i goszczące polskich szefów, kolejka ustawiała się, by posłuchać Polskiego Alfabetu Kulinarnego. Czas na drugą odsłonę wydarzenia.
Organizatorzy postanowili jego bohaterem uczynić chleb, jego związek ze wspomnieniami, a przy okazji spróbować otworzyć kilka zapomnianych przepisów. Gościom proces ten pomogą przybliżyć między innymi: Erez Komarovsky, rodzina Bogdanowicz oraz wielu izraelskich cukierników i piekarzy. Głównym „chlebowym” wydarzeniem będzie instalacja z chleba. Jednak nie samym chlebem festiwal żyje. Podczas drugiego Polskiego Tygodnia Kulinarnego Aleksander Baron wyprawi grilla, Agata Wojda będzie szefować w kuchni Ha’namal, Meir Adoni ugotuje po polsku, a w hotelu Colony odbędzie się prawdziwa, polska Wigilia. Oprócz tego, podczas festiwalu odbędą się wykłady, wieczorki literackie, kolacje oraz imprezy, na których, według organizatorów, znajdzie się zarówno śledzik, jak i wódka.
Polski Tydzień Kulinarny 2014
28.11-6.12
http://pcw.co.il/eng/
Zobacz też podobne artykuły
Kto był naj?
Wiosenna edycja Festiwalu Restaurant Week “Emocje na talerzach!” dobiegła końca. W 378 najlepszych restauracjach i 30 miastach w całej Polsce, przy wspólnym stole spotkało się 90 tys. osób. Z dumą ogłaszamy wyniki Festiwalu! Już od 25 sierpnia do 3 września odbędzie się kolejna edycja Fine Dining Weeka w Warszawie, natomiast kolejna ogólnopolska edycja Festiwalu Restaurant
#Polska na Gourmet
Kilka dni temu USTA uczestniczyły w festiwalu kulinarnym Gourmet w Budapeszcie. Mieliśmy przyjemność spróbować dziesiątek potraw i win serwowanych tu przez najlepsze węgierskie restauracje i winnice. A także dopingować Mateusza Wichrowskiego z Brasserie Warszawska, który na scenie festiwalowej promował polską kuchnię. Gourmet to przedsięwzięcie na wielką skalę. Pod gołym niebem, na terenie gigantycznego Millenáris Park wystawiło
#Przewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Klopsiki mamusi
Leniwe z solą to smak, który Rutu Modan ma zakodowany w genach. Ale żeby się o tym dowiedzieć, musiała przyjechać do Polski. Izraelska rysowniczka komiksów opowiada, dlaczego jednak zdecydowała się poznać ojczyznę swoich przodków.Kiedy pierwszy raz byłam w Tel Awiwie, w małej księgarni na ulicy Shenkin znalazłam jej debiutancki komiks „Rany wylotowe”. Był narysowany tak
# Dad Runs Away with the Circus, Exit Wounds, Hanoch Levin, Keret, Kultura Gniewu Rutu Modan Zaduszki Property, Lazy Dumplings, Leniwe, Lwowska, Przysmak, Tel Aviv, Wanda Wrzeszcz