Redakcja

Chleb i śledź

Ambasada Śledzia, polscy piekarze oraz Agata Wajda i Aleksander Baron odwiedzą Izrael w ramach 2-go Polskiego Tygodnia Kulinarnego.

– 22/11/2014 –

Rok temu byliśmy świadkami spektakularnego sukcesu Instytutu Polskiego w Tel Awiwie, który wizytę prezydenta Bronisława Komorowskiego uczcił także pierwszą edycją Festiwalu. Tłumy szturmowały restauracje serwujące polską kuchnię i goszczące polskich szefów, kolejka ustawiała się, by posłuchać Polskiego Alfabetu Kulinarnego. Czas na drugą odsłonę wydarzenia.

Organizatorzy postanowili jego bohaterem uczynić chleb, jego związek ze wspomnieniami, a przy okazji spróbować otworzyć kilka zapomnianych przepisów. Gościom proces ten pomogą przybliżyć między innymi: Erez Komarovsky, rodzina Bogdanowicz oraz wielu izraelskich cukierników i piekarzy. Głównym „chlebowym” wydarzeniem będzie instalacja z chleba. Jednak nie samym chlebem festiwal żyje. Podczas drugiego Polskiego Tygodnia Kulinarnego Aleksander Baron wyprawi grilla, Agata Wojda będzie szefować w kuchni Ha’namal, Meir Adoni ugotuje po polsku, a w hotelu Colony odbędzie się prawdziwa, polska Wigilia. Oprócz tego, podczas festiwalu odbędą się wykłady, wieczorki literackie, kolacje oraz imprezy, na których, według organizatorów, znajdzie się zarówno śledzik, jak i wódka.

 

Polski Tydzień Kulinarny 2014

28.11-6.12

http://pcw.co.il/eng/

 





comments powered by Disqus