Redakcja

Ziemia Woda: na finiszu!

Większość dań jest przetestowana i ostatecznie opracowana. Naczynia zostały wypalone i czekają na kolację.   Architekci zaprojektowali i teraz nadzorują powstawanie podziemnej restauracji. Zostały już tylko dwa tygodnie do zakończenia projektu!

– 14/04/2015 –

 

Ostatnie tygodnie to dużo pracy na różnych obszarach, „uporządkowanie” tego, co rozpoczęliśmy i stworzenie listy „to do” na ostatni miesiąc przed finałem. Żmudne dopieszczanie każdego elementu, logistyka pomiędzy działaniami blisko osiemdziesięciu osób, to niekoniecznie tematy, o których warto tu wspominać. Chciałabym natomiast napisać o tym, że miniony czas obfitował w wiele ważnych dla Food Think Tank momentów. Otworzyliśmy wystawę w galerii Dizajn BWA Wrocław i oprowadziliśmy po niej gości opowiadając, czym jest „Ziemia i Woda”. Było to znaczące również dla nas, ponieważ poza internetowym forum usłyszeliśmy o konceptach realizowanych przez pozostałych członków FTT. Oprócz tego wystartowaliśmy z naszą stroną domową, którą jeszcze uzupełniamy i testujemy. Zamknęliśmy temat tworzenia materiałów prasowych o „Ziemi i Wodzie” i wydaliśmy opracowany przez Ewelinę Turkot przewodnik po projekcie. Wydrukowana została również pierwsza edycja komiksu „Food Think Tank – o co w tym chodzi?” Dagmary Jagodzińskiej. Położyliśmy również podwaliny pod współpracę międzynarodową, w ramach której będziemy realizować nasz kolejny autorski projekt „Las – Instalacja”.

 

IMG_3108(1)

 

Wracając do sedna – do kuchni – 60% dań jest przetestowanych i ostatecznie opracowanych. Widać już pierwsze wiosenne pędy i młode liście, które inspirują naszych szefów kuchni. Nalewki i stuletnie jaja trwają w procesie. Naczynia do wszystkich dań zostały wypalone i czekają bezpieczne na kolację. Maszyna do lodów skonstruowana i gotowa do działania. W ciągu dnia Joanna Nowara tworzy jeden blat stołu – szło w dzień wypalane, w nocy odpoczywa. Mamy plan podziemnej restauracji w Milejowym Polu, wykonany przez architekt Barbarę Świerc, wykopaliśmy fundamenty, a obecnie już zadaszamy! Pracujemy teraz nad tym, jak wyposażyć kuchnię polową w ogień, żar i dym. Tomasz Hartman rozdzielił ostatnie działania, których deadline będzie miał miejsce 22 kwietnia. Czas oswoić się z myślą, że zostały nam już tylko dwa tygodnie… Łatwo nie jest.

 

IMG_3186

 

tekst: Agnieszka Szydziak, zdjęcia: Jędrzej Stelmaszek i Karina Marusińska

 

IMG_1664

 

 

 

 





comments powered by Disqus