Redakcja

krem z batatów i kimchi

Aby się rozgrzać, aby przetrwać, by pokazać, że nie tylko ziemniak i kapusta, lecz także batat i kimchi, nasi kulinarni imigranci, których chętnie przyjmiemy na nasze talerze. Sami zdecydujecie, na jak bardzo ostrą wersję sobie pozwolić. Oto wegańska, pikantna kremowa zupa z kimchi i słodkich ziemniaków. Będzie lepiej!

– 23/10/2015 –

Składniki:

  • 500 g słodkich ziemniaków obranych i pokrojonych w 1 cm kostkę
  • 1 średniej wielkości cebula, grubo posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 100-200 g kimchi
  • 3 łyżki stołowe oliwy z wytłoczyn oliwek
  • 1 l wody
  • 100 g wytrawnego białego wina lub sake
  • sól do smaku

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem około 8-10 minut. Dodajemy pokrojone bataty oraz wodę i gotujemy do miękkości. Dodajemy wino/sake i nie zmniejszając ognia odparowujemy alkohol 2-3 minuty. Dodajemy taką ilość kimchi jaka nam zapewni lubiany poziom ostrości – solimy do smaku. Ponownie zagotowujemy. Łyżką cedzakową wyjmujemy połowę ugotowanych ziemniaków/kimchi a resztę miksujemy na gładki krem. Mieszamy z wyjętymi wcześniej warzywami i podajemy w dużych miseczkach.

Przepis: Mickey Roten, zdjęcie: magazyn USTA





comments powered by Disqus