JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Amarantus w czekoladzie i gruszka w malinowym sosie


Amarantus w czekoladzie (składniki na 4 porcje) :

  • 100 g gorzkiej czekolady o minimalnej zawartości kakao 90%
  • 50 g syropu „golden syrup” lub kukurydzianego
  • 50 g oleju kokosowego – ratyfikowanego
  • 100 g ekspandowanego amarantusa
  • 1/2 łyżeczki soli

 
malinowy sos:

  • 100g malin
  • 100g naparu z werbeny – 4 torebki herbaty z werbeny zalewamy szklanką wrzątki i zaparzamy 5 minut
  • 30g ksylitolu

 
gruszka z patelni:

  • 2 gruszki
  • 3 łyżki stołowe oleju kokosowego virgen
  • łyżka stołowa brązowego cukru
  • jadalne kwiaty do dekoracji

 
 
W garnek z nalaną na wysokość 5 cm wodą stawiamy miskę – tak, by nie dotykała dnem wody. Doprowadzamy wodę do wrzenia. W ten sposób w ogrzewanej parą misce topimy czekoladę wraz z olejem kokosowym i syropem „golden syrup”. Wsypujemy amarantusa i dokładnie mieszamy tak, aby każde ziarenko było obtoczone czekoladową masą. Wylewamy ma blat wyłożony papierem do pieczenia i czekamy aż wszystko stężeje. Następnie lekko łamiemy na małe grudki.
Składniki malinowego sosu dokładnie ze sobą miksujemy a następnie przecieramy przez drobne sito. Odstawiamy na bok.
Gruszkę obieramy, kroimy w drobną kostkę i przesmażamy 2-3 minuty na rozgrzanej oliwie. Dodajemy cukier i smażymy dalej na średnim ogniu kolejną minutę.
Na dno miseczek wlewamy sos, posypujemy amarantusem i ciągle jeszcze ciepłą gruszką. Dekorujemy kilkoma listkami jadalnych kwiatów.
 
Przepis: Mickey Rotten, zdjęcie: magazyn USTA, talerz: AGAFdesign

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa