JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Wietnamska sałatka z geranium i satay’em z tempeh


Składniki:
dresing:

  • 45 g jasnego sosu sojowego typu kikoman
  • 60 g soku z limonki
  • 30 g wody
  • 1/2 małego chili drobno posiekana
  • 40g cukru
  • 1 ząbek czosnku przetarty na piure

 

  • 1 duży ogórek
  • garstka listków geranium posiekane w szyfonadęsos satay :
  • 50 g uprażonych orzeszków ziemnych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki curry w proszku
  • 1/4 łyżeczka kminu w proszku
  • 1/4 łyżeczki kolendry w proszku
  • 1 łyżka stołowa cukru palmowego/brązowego
  • 1 łyżka stołowa jasnego sosu sojowego
  • 125 ml mleka kokosowego

 

  • 200g tempeh / tofu
  • 1 łyżka stołowa oleju kokosowego
  • łyżka stołowa posiekanych uprażonych orzeszków ziemnychSkładniki sosu satay miksujemy na gładką masę. Tempeh lub tofu kroimy w grube słupki, nabijamy na długie wykałaczki i dokładnie pokrywamy przygotowanym sosem. Marynujemy 10-20 minut a następnie smażymy na patelni grillowej do chrupkości na rozgrzanym oleju kokosowym.
    Mieszamy ze sobą składniki dresingu. Ogórka myjemy i tniemy na bardzo cienkie paski, wyrzucając gniazdo nasienne. Mieszamy z dresingiem i po minucie wyjmujemy i wykładamy na talerz. Obok kładziemy grillowany tempeh. Całość posypujemy listkami geranium i posiekanymi orzeszkami.

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Poznań

  • Sztokholm

  • Budapeszt

  • Lato

  • San Francisco

  • Amsterdam

  • Kraków

  • Lizbona

  • Śląsk

  • Trójmiasto

  • Madryt

  • Tel Aviv

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa