Redakcja

Wietnamska sałatka z geranium i satay’em z tempeh

Jeśli macie dziś ochotę na małą ucieczkę od polskiego tradycyjnego stołu Mickey Rotten proponuje dziś tempeh z satayem oraz bohaterem tego miesiąca, ogórkiem. Zamiast świeżej mięty można dodać geranium, które pewnie znajdziecie przy okazji świątecznych odwiedzin u babci. Lekko, świeżo, ożywczo!

– 1/05/2016 –

Składniki:

dresing:

  • 45 g jasnego sosu sojowego typu kikoman
  • 60 g soku z limonki
  • 30 g wody
  • 1/2 małego chili drobno posiekana
  • 40g cukru
  • 1 ząbek czosnku przetarty na piure

 

  • 1 duży ogórek
  • garstka listków geranium posiekane w szyfonadęsos satay :
  • 50 g uprażonych orzeszków ziemnych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki curry w proszku
  • 1/4 łyżeczka kminu w proszku
  • 1/4 łyżeczki kolendry w proszku
  • 1 łyżka stołowa cukru palmowego/brązowego
  • 1 łyżka stołowa jasnego sosu sojowego
  • 125 ml mleka kokosowego

 

  • 200g tempeh / tofu
  • 1 łyżka stołowa oleju kokosowego
  • łyżka stołowa posiekanych uprażonych orzeszków ziemnychSkładniki sosu satay miksujemy na gładką masę. Tempeh lub tofu kroimy w grube słupki, nabijamy na długie wykałaczki i dokładnie pokrywamy przygotowanym sosem. Marynujemy 10-20 minut a następnie smażymy na patelni grillowej do chrupkości na rozgrzanym oleju kokosowym.
    Mieszamy ze sobą składniki dresingu. Ogórka myjemy i tniemy na bardzo cienkie paski, wyrzucając gniazdo nasienne. Mieszamy z dresingiem i po minucie wyjmujemy i wykładamy na talerz. Obok kładziemy grillowany tempeh. Całość posypujemy listkami geranium i posiekanymi orzeszkami.




comments powered by Disqus