Redakcja

Konfitura z kwiatów bzu i truskawek

Połączenie tych dwóch sezonowych składników, ich smaków i zapachów to po prostu bajka. Słodkie, dorodne truskawki i drobne kwiatki czarnego bzu o niesamowitym zapachu. Ach!

– 2/06/2016 –

Konfiturę możemy przygotować bardziej gęstą jeśli użyjemy większej ilości cukru. Możemy też wekować ją na dłużej pasteryzując słoiki. My nie słodzimy zbyt wiele i najchętniej zjadamy od razu pozwalamy, by nasza konfitura spływała po kromkach świeżej chałki. Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 10-15 kiści kwiatów czarnego bzu
  • 7 łyżek cukru

Truskawki, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. W rondelku karmelizujemy cukier, dorzucamy truskawki. Smażymy około 15-20 minut dosypując obcięte nożyczkami białe kwiatki czarnego bzu. Smacznego!   Przepis: Maja Pietruszka, zdjęcie: Magazyn USTA





comments powered by Disqus