JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Jajka z truflowym holenderem i blanszowanymi szparagami


 
Jajko 6 minut:

  • 2 jajka
  • sól
  • woda

Trufowy sos holenderski:

  • 3 żółtka
  • 100 g rozpuszczonego, lekko przypalonego masła
  • łyżeczka oliwy trufowej
  • sok z 1⁄4 cytryny
  • sól

Czipsy z szalotki:

  • 4 szalotki
  • mąka pszenna
  • sól

 
Blanszowane szparagi:

  • pęczek szparagów
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 2 litry wody

Dodatkowo:

  • garstka rukwi wodnej

 

Jajka wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy 6 minut. Wyjmujemy i wkładamy na moment do zimnej wody, by łatwiej się obierały.

 

Trufowy sos holenderski:
Na garnku z wolno gotującą się wodą stawiamy miskę, tak, by nie dotykała
wody. Wlewamy żółtka z sokiem z cytryny i zaczynamy ubijać trzepaczką.
Musimy bardzo uważać, aby nie podgrzać miski za bardzo, ponieważ wtedy
żółtka się zetną i sos nam nie wyjdzie. Po około 2 minutach ubijania zaczy- 143 namy powoli dodawać masło. Kiedy sos będzie już puszysty, dodajemy oliwę trufową i sól do smaku.

 

Czipsy z szalotki:
Szalotkę kroimy w cienkie plasterki, oprószamy delikatnie solą, obtaczamy w mące. Smażymy na złoto w głębokim oleju.

 

Blanszowane szparagi:
Szparagi po obraniu łykowatej końcówki wkładamy do posolonego
i posłodzonego wrzątku na 1‒3 minuty, w zależności od ich grubości.
Jeśli będziemy je serwować później na zimno, po zblanszowaniu wkładamy do wody z lodem. Jeśli od razu, na gorąco, po wyjęciu z wody są gotowe do ułożenia na talerzu.
Prezentacja dania:
Na talerzu układamy przekrojone wzdłuż na pół szparagi i polewamy sosem holenderskim. Na nich kładziemy przekrojone jajko. Posypuje- my chipsami z szalotki, dekorujemy rukwią wodną.

Prezpis Grzegortz Łapanowski zdjęcie: Krzysztof Kozanowski /USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Berlin

  • Poznań

  • Sztokholm

  • Budapeszt

  • Lato

  • San Francisco

  • Amsterdam

  • Kraków

  • Lizbona

  • Śląsk

  • Trójmiasto

  • Madryt

  • Tel Aviv

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa