JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Oranżada z rabarbarem


Składniki:

  • 3 pomarańcze
  • 3 limonki
  • 10 łodyg rabarbaru
  • 1.5 l wody mineralnej
  • 1/3 pęczka mięty
  • 1/3 pęczka werbeny
  • 4-5 łyżek miodu
  • 1 łyżka brązowego cukru

Przygotowujemy bazę. Owoce dokładnie myjemy. Rabarbar kroimy w plastry i dusimy do miękkości w rondelku z dodatkiem miodu. Możemy dodać odrobinę cynamonu, ale dosłownie szczyptę, aby tylko podbił smak. Studzimy. Z pomarańczy i limonek wyciskamy sok.
W wielkim słoju ucieramy drewnianą łyżką zioła (zostawiając część do dekoracji) z brązowym cukrem, aby uwolniły aromat. Dodajemy pulpę rabarbarową i zalewamy cytrusową miksturą. Dopełniamy wodą mineralną. Dorzucamy resztę ziół i schładzamy, lub dodajemy lód, jeśli chcemy pić oranżadę od razu.
Jeśli oranżada nie będzie przeznaczona do spożywania przez jednostki poniżej 18 roku życia, część wody można zastąpić prosecco lub cavą.
 
Przepis: Magdalena Święciaszek, zdjęcie: magazyn USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa