Monika Brzywczy

Połącz piątkę

Jamie Oliver – autor największych kulinarnych bestsellerów – powraca we wspaniałym stylu. W swojej najnowszej książce prezentuje ponad 130 szybkich i łatwych przepisów, dzięki którym wyczarujemy niezwykłe dania przy użyciu zaledwie pięciu, doskonale skomponowanych, składników. Mięsa, ryby, makarony, sałatki, przystawki, drobne wypieki… Wszystkie przepisy łączy prostota i pyszny smak.

– 1/11/2017 –

Stworzenie książki kucharskiej pełnej różnorodnych, lecz prostych przepisów to tylko pozornie łatwe zadanie. Podczas swojej pracy nad „5 składnikami” Jamie skoncentrował się na smaku i teksturze dań. Inspiracji szukał na całym świecie, w różnych kulturach jedzenia, dobierając produkty, które naturalnie ze sobą współgrają. Ta książka to maksimum smaku przy minimum wysiłku, szeroki wachlarz posiłków o różnej wartości odżywczej.

W dzisiejszych czasach mamy obsesję na punkcie czasu i pieniędzy, jesteśmy w ciągłym biegu, poświęcamy naszą uwagę wielu sprawom równocześnie. Nikt nie ma ochoty wbijać sobie do głowy obszernej listy zakupów pełnej kosztownych produktów. Każda z potraw proponowanych przez Jamiego to tylko pięć składników, które łatwo zapamiętać. Ta prostota spodoba się świetnym kucharzom, bo dobrze sobie przypomnieć ciekawe połączenia produktów, które dają przepyszne, piękne efekty, ale i czytelnikom, którzy nie umieją gotować – dzięki tej książce spróbują swoich sił w kuchni. Wystarczy dziesięć, piętnaście, dwadzieścia czy trzydzieści minut i wyjątkowy, samodzielnie przygotowany (a dzięki temu zdrowszy!) posiłek gotowy. Nie lubisz stać przy kuchni i wolisz zająć się czymś innym? Poświęć zaledwie kilka minut na połączenie składników, a potem gotuj na wolnym ogniu przez kilka godzin.

 

 

„5 składników. Gotuj szybko i łatwo” Jamiego Olivera to doskonałe źródło inspiracji i potwierdzenie znanej wszystkim prawdy, że niekiedy mniej znaczy więcej.





comments powered by Disqus