Redakcja

Naucz się nie marnować

27 lutego w warszawskim studiu Cook Up odbędą się premierowe warsztaty poświęcone ekonomii kulinarnej. Będzie o idei minimalizowania odpadów w kuchni, czyli takiego dobierania produktów i ich przetwarzania w gotowaniu, aby jak najmniej ich wyrzucać.

– 26/01/2018 –

 

 

To w sumie bardzo złożony proces, bo zaczyna się już na etapie planowania zakupów, poprzez ich odpowiednie przechowywanie, następnie przetwarzanie podczas gotowania, a finalnie odpowiednie zajęcie się odpadkami, których nie trzeba po prostu wyrzucać, bo mogą zostać przetworzone na kompost czy wykorzystane przy innym daniu. Na warsztatach dowiecie się, jak gotować szybko, smacznie i zdrowo, minimalizując straty podczas gotowania i nie marnując jedzenia.

Zajęcia poprowadzi Jagna Niedzielska – szefowa kuchni grupy kulinarnej Tygiel. Na warsztatach nauczycie się jak przechowywać żywność: co mrozić, jak mrozić i w czym przechowywać jedzenie. Dowiecie się jak czytać daty ważności i przydatności produktów spożywczych. Prowadząca opowie jak planować zakupy oraz przygotowywanie posiłków. Nauczycie się jak minimalizować straty podczas gotowania, jak wykorzystywać resztki z gotowania i co rzeczywiście nadaje się do wyrzucenia. W programie: chrupki ze skórek z batatów z krewetkami, pastą z mango i malinami, podlane esencją ze skorupek z krewetek, zupa pomidorowo-chlebowa z kimchi, stek dla rzeźników z keczupem z przejrzałych bananów, pieczona piana z jabłka oraz ocet winny z ogryzek i skórek jabłka.

8 marca również odbędą się warsztaty z Jagną. Tym razem temat „no waste food” dostosuje do autorskiego projektu Cook-Up – „Power Mama”. Poprowadzi warsztaty dla mam, na których pokaże jak szybko i sprawnie, bez spędzania długich godzin w kuchni, przygotować atrakcyjne dla dzieci dania na różne pory dnia i wykorzystywać w pełni zasoby lodówkowe, minimalizując produkowane odpady. „Power Mama” to cykliczne warsztaty dla mam na różnym etapie macierzyństwa – przestrzeń, gdzie można nauczyć się nowych rzeczy, zdobyć nowe informacje oraz spędzić dobrze czas w myśl idei „slow motherhood”.

W programie: 30-minutowy bulion ze skórkami z twardych serów z kładzionymi kluskami z parmezanem i ziołami, pasta na kanapki z warzyw z bulionu z chlebkiem z patelni, pizza ze spodu z gniecionych ziemniaków, lody z bananów ze słonym karmelem i chrupkami z kaszy gryczanej oraz rozgrzewająca herbata z ogryzek jabłka i skórek. Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych dań w formie obiadu. Wszystkie, przygotowane na zajęciach potrawy uczestniczki będą mogły zabrać ze sobą do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach. Na zajęcia można zabrać swoje dzieci.

 

Więcej informacji:

http://www.cookup.pl/warsztaty

 

 





comments powered by Disqus