Redakcja

Poznański bibimbap

O Min’s pisaliśmy kilka lat temu, kiedy rozkręcała pierwsze w Poznaniu miejsce onigiri. Dziś otworzyła swój autorski bar – Min’s Table, w którym serwuje koreński bibimbap.

– 22/03/2019 –

 

Wchodząc do środka czujemy się jako goście, których Min i Kuba zapraszają do własnego domu. To miejsce zresztą tak wygląda – gospodarze dzielą się tutaj tym, co kochają. W tle leci ich ulubiona muzyka, a część wnętrza to przestrzeń, w której możemy oglądać pop-artową sztukę.

 

 

 

 

 

 

Jak powstało to miejsce? Odpowiedz na to pytanie jest bardzo prosta i związana jest z nazwą restauracji. Min – Koreanka, która pięć lat temu przeprowadziła się do Poznania, wraz z swoim mężem Kubą dzieli się swoimi kulinarnymi doświadczeniami z głodnymi gośćmi. Efekt – to bezkompromisowe i krótkie menu bazujące na bibimbap w pięciu wersjach. Trzy z nich zadowolą każdego wegetarianina. Do wyboru pozostają pozycje z wołowiną i z kurczakiem. Podstawą wszystkich pozostają świeże składniki i autentyczność, którą Min i Kuba rozumieją jako wiarę w smak bez kompromisów – łagodzenia dań pod lokalne gusta. Kartę zamykają toppoki, kimchi czy makaron z batatów, które popijemy wyłącznie koreańskie herbatami.

 

 

 

 

Przedstawiając to miejsce, warto powrócić do jego nazwy, które odpowiada na wszystkie pytania. Wielu może kojarzyć się z serią programów Netflix’a (chef’s table), w których szefowie kuchni opowiadają swoją historię i jest to dobry kierunek, ponieważ czuć tu serce jakie Min i Kuba włożyli w swoją restaurację i tutejszą kuchnie. Najlepszym przykładem pozostaje jeden stół, przy którym siadamy do wspólnego posiłku w ręcznie kutej, sprowadzonej prosto z Korei zastawie. Takie wnętrze odciąga nas od ekranów komputerów i telefonu, kierując uwagę na ludzi przy stole i wyjątkowy smak potraw. Czy nie jest to najlepszy sposób na poznanie nowych osób, czy prowadzenie interesujących rozmów? Według nas tak.

 

 

 

Chcemy jak najwięcej takich inicjatyw, gdzie dzielenie się kuchnią wyniesioną z własnego domu i gotowanie według jej przepisów jest pasją. A wszystko to w miejscu, gdzie przy jednym stole jemy, rozmawiamy i spędzamy razem czas bez względu na to kto siedzi obok.

tekst: Michał Baran

 

Min’s Table

POZNAŃ, Kraszewskiego 14





comments powered by Disqus