JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Pod słońcem Meksyku

Między szóstym a ósmym rokiem wzrostu rozpoczynają się zbiory. Farmerzy odcinają ostre liście, pozostawiając nagi owoc. Jedna osoba jest w stanie odciąć 70-80 piñas dziennie. Każdy z nich waży od 40 do 60 kg, z jednego powstanie około 8 litrów tequili. Już w destylarni, przy użyciu toporów, zostają rozdrobnione na mniejsze części i trafiają do zbiornika, gdzie przez 24 godziny są gotowane. Potem z agaw wyciska się sok i poddaje go fermentacji, a następnie dwukrotnej destylacji w miedzianych kolumnach.

Pochodzenie i produkcja tequili są ściśle kontrolowane przez specjalnie powołaną do tego celu instytucję. Producenci otrzymują indywidualne numery: Numero de Origen Mexicano oraz Denominación de Origen del Tequila. Te właśnie znaki autentyczności pochodzenia i jakości produktu znajdują się na każdej butelce Sierra Tequila.

Spróbujcie jej w tradycyjnej Margaricie albo w mniej klasycznej wariacji – Senior Hugo. Sprawdza się w wielu koktajlach, ponieważ Sierra Tequila Antiguo Plata jest jedwabiście delikatna. Zawdzięcza to najlepszym składnikom i tradycyjnym metodom ich przetwarzania oraz czasowi, w jakim tequila dojrzewa w zbiornikach ze stali szlachetnej.

 

Sierra Margarita

 

40 ml tequili Sierra Antiguo Plata

20 ml likieru Bols Triple Sec

20 ml soku z limonki

sól, cząstka i plasterek limonki

 

Aby schłodzić kieliszek, wrzucamy do niego kilka kostek lodu. Do shakera wrzucamy 5 kostek lodu, wlewamy wszystkie płynne składniki. Zamykamy i potrząsamy energicznie przez mniej więcej minutę. Rant zimnego kieliszka nacieramy cząstką limonki, zanurzamy go w soli, aby go oblepiła. Przelewamy koktajl z shakera do kieliszka. Ozdabiamy plasterkiem limonki.

 

 

Senior Hugo

 

25 ml tequili Sierra Antiguo Anejo

15 ml likieru Bols Elderflower

10 ml soku z limonki

Gancia Prosecco do uzupełnienia

listki mięty i plasterek limonki

 

Tequilę, likier i sok z limonki wlewamy do kieliszka wypełnionego lodem, lekko mieszamy i dodajemy prosecco. Wrzucamy miętę i limonkę.

 

 

 

 

 

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa