JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
MIEJSCA

Pierwsza w Polsce restauracja z cheesbarem

Choć Fromażeria została otwarta pod koniec sierpnia, zyskała już rzeszę wielbicieli. Powstała z inicjatywy Marcina Smoczyńskiego, który wrócił do Polski po 11 latach mieszkania w Australii w Melbourne – z miłości do sera, wina, a przede wszystkim życia. Jak sama nazwa wskazuje, króluje tutaj ser – Ten prawdziwy, rzemieślniczy ser potrafi smakować rodzajem mleka, które zależy od rodzaju zwierzęcia, które z kolei zależy od sezonu, łąki, pożywienia oraz wody w danym rejonie, a następnie od tego, co zrobi z tym wszystkim serowar – mówi Marcin.

Flagowymi produktami Cheese Baru są tzn. loty, czyli specjalnie dobrane deski alkoholi i serów. Ciekawą propozycją w menu jest Pastwisko, czyli zestaw zawierający sery z różnych zakątków świata. Do nich zostały dopasowane wina z małych, lokalnych winiarni. Nasze serce rośnie na informacje, że poza winami organicznymi znajdziecie też tam naturalne i biodynamiczne. Goście mogą ich kosztować na codzień jak i w czasie degustacji. Najbliższa odbywa się już 15 października i poprowadzą ją założyciel Wine&People – Dariusz Kopiczko wraz z Marcinem Smoczyńskim. W czasie wieczoru będziecie mieli okazje spróbować kilku win pomarańczowych w tym łagodnej węgierskiej Paroli z winnicy  Losonci Pince, złożonego włoskiego Vej Antico z regionu Emilia – Romagna czy świeżego Las Vals z Chateau La Baronne z Francji.

We Fromażerii sery grają pierwsze skrzypce w każdym daniu, również w deserach. Na słodko znajdziecie w go w musie z sera koziego z dodatkiem galaretki z soku z czerwonej wiśni i buraków.  I oczywiście w serniku np. w aksamitnym z białą czekoladą i rokitnikiem. W karcie znalazły się też wege opcje jak stek z selera, w maślanym sosie z wędzonym kawiorem i serem Tête de Moine. Ponadto znajdziecie tam wybór dań z ryby, kaczki, a nawet burgery podawane w wypiekanym na miejscu pieczywie. Nasze serce skradło maślane serce, czyli grillowany pomidor z lardo i ubitą maślanką wraz z kremowym wędzonym włoskim serem Scamorza Fume.

 

Fromażeria

ul. Ratajczaka 27
Poznań 61-814

fromazeria.pl

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa