Redakcja

Cztery mazurki

Robimy i jemy je tylko raz w roku, właśnie na Wielkanoc. I to nie tylko na Mazowszu, skąd, jak się przypuszcza, pochodzą (Mazur dawniej mieszkaniec Mazowsza). Prześcigamy się pomysłach na to, czym zalać kruchy spód i jak go ozdobić. Przedstawiamy dwa nasze autorskie przepisy i dwie sprawdzone wersje.

– 19/04/2014 –

Bazą do wszystkich je to samo kruche ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 2 żółtka ugotowane na twardo
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 50 g drobnego cukru do pieczenia

Wszystkie składniki zagniatamy, wypełniamy ciastem blachę (wystarczy na jedną sporą). Nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st C.
Mazurek z biała czekoladą i czarną porzeczką

  • 2 tabliczki czekolady
  • 200 gram śmietany 22 %
  • słoik konfitur z czarnej porzeczki
  • bakalie do ozdoby

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Stopniowo dodajemy śmietanę, mieszamy. Ciasto smarujemy niezbyt grubą warstwą konfitur. Na to wylewamy masę czekoladową. Ozdabiamy bakaliami. (Blaszka z Red Onion z nieprzywierającą powłoką i ruchomym łatwo wyjmowanym dnem).Usta mazurek 4
Mazurek pomarańczowy

  • opakowanie serka mascarpone
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • łyżka masła

Pomarańcze parzymy wrzątkiem. Ścieramy z nich skórkę, podsmażamy na patelni z cukrem i odrobiną masła. Dodajemy wyciśnięty sok z tych samych pomarańczy, redukujemy go o połowę objętości. Studzimy i mieszamy z mascarpone. Smarujemy ciasto i wstawiamy do lodówki, by masa zastygła. Usta mazurek 3
Mazurek tradycyjny czekoladowy

  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka śmietany 36 %
  • 2 łyżki kakao

Gotujemy śmietanę z cukrem kilkanaście minut ciągle mieszając aż zacznie gęstnieć. Na końcu dodajemy kakao. Można odlać trochę masy do szklanki i dokładnie rozmieszać, tak by nie zostały grudki. Wylewamy na ciasto, ozdabiamy wedle uznania, my wykorzystaliśmy startą skórkę pomarańczową.   Usta mazurek 2
Mazurek różany z migdałami według przepisu Elizy Mórawskiej / Whiteplate

  • 150 g miękkiego masła
  • 200 g konfitury z płatków róży w cukrze lub płatków róży w cukrze (w słoiczkach, dostępne w sklepach eko)
  • 2-3 krople olejku migdałowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 łyżki płatków migdałowych, uprażonych na patelni lub w piekarniku 50 g cukru

Masło utrzeć z cukrem do białości. Następnie, wciąż ucierając, dodawać po łyżce płatków róży, następnie dodać śmietanę, sok i olejek migdałowy. Tak przygotowaną masą posmarować upieczony i ostudzony spód, posypać płatkami migdałów. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.





comments powered by Disqus