Redakcja

Pakora z kalafiora

Nie macie pomysłu na wiosenny obiad czy kolację? Z odsieczą przybywa pakora, danie o proweniencji hinduskiej, w którym chrupiący młody kalafior nabiera wyjątkowo smakowitego charakteru.

– 15/05/2014 –

Ma tylko jedną wadę, sporo w nim tłuszczu, zadbajcie więc, by ten na którym smażycie był dobrej jakości, a potem starannie odsączcie jego nadmiar przy pomocy papierowego ręcznika. Uwaga, można eksperymentować z innymi warzywami: cukinią, papryką czy brokułami.

Składniki:
  • połowa średniego kalafiora, podzielona na różyczki
  • 3-4 drobno posiekane szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 garście orzechów włoskich
  • łyżeczka zielonej pasty curry
  • sok z połowy cytryny
  • 3-4 łyżki mąki cieciorkowej lub innej rośliny strączkowej
  • pół szklanki mleka
  • 3-4 gałązki świeżego lubczyku
  • 1-2 jajka
  • ghee lub olej gorczycowy do smażenia

Chutney morelowy:

  • ok pół słoika powideł morelowych
  • 2 papryczki chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek cilantro lub pietruszki
  • sól
  • sok z limonki

Przygotowanie: Z mleka, jajka, mąki cieciorkowej i pasty curry zarabiamy rzadkie ciasto, do którego dodajemy kawałki kalafiora, lekko zgniecione w dłoniach orzechy, posiekany czosnek , szalotki, posiekany lubczyk i na końcu sok z cytryny. Niewielkie porcje smażymy w małym głębokim rondlu w dużej ilości tłuszczu. Podajemy ze kwaśno-ostro-słodkim chutneyem morelowym (posiekane chilli, czosnek i cilantro mieszamy z powidłami, sokiem z limonki, solą). Przepis: Maja Pietruszka. Zdjęcie : USTA magazyn





comments powered by Disqus