JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Pakora z kalafiora

Ma tylko jedną wadę, sporo w nim tłuszczu, zadbajcie więc, by ten na którym smażycie był dobrej jakości, a potem starannie odsączcie jego nadmiar przy pomocy papierowego ręcznika. Uwaga, można eksperymentować z innymi warzywami: cukinią, papryką czy brokułami.

Składniki:
  • połowa średniego kalafiora, podzielona na różyczki
  • 3-4 drobno posiekane szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 garście orzechów włoskich
  • łyżeczka zielonej pasty curry
  • sok z połowy cytryny
  • 3-4 łyżki mąki cieciorkowej lub innej rośliny strączkowej
  • pół szklanki mleka
  • 3-4 gałązki świeżego lubczyku
  • 1-2 jajka
  • ghee lub olej gorczycowy do smażenia

Chutney morelowy:

  • ok pół słoika powideł morelowych
  • 2 papryczki chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek cilantro lub pietruszki
  • sól
  • sok z limonki

Przygotowanie: Z mleka, jajka, mąki cieciorkowej i pasty curry zarabiamy rzadkie ciasto, do którego dodajemy kawałki kalafiora, lekko zgniecione w dłoniach orzechy, posiekany czosnek , szalotki, posiekany lubczyk i na końcu sok z cytryny. Niewielkie porcje smażymy w małym głębokim rondlu w dużej ilości tłuszczu. Podajemy ze kwaśno-ostro-słodkim chutneyem morelowym (posiekane chilli, czosnek i cilantro mieszamy z powidłami, sokiem z limonki, solą). Przepis: Maja Pietruszka. Zdjęcie : USTA magazyn

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa