Redakcja

Samosy z dynią

Kurkuma, masala, imbir – niczym trzej królowie rozświetlą dla nas mroki listopada. Po zjedzeniu tych pierożków, których tradycja wywodzi się z Indii, a u nas podtrzymywana jest przede wszystkim przez wegan i wegetarian, od razu robi się cieplej. A ciasto samosowe wcale nie takie trudne do zrobienia. Mickey Rotten, dynia, odsłona trzecia.

– 24/11/2014 –

FARSZ:
  • 50 g cebuli
  • 20g łodyżek kolendry
  • 1/2 ostrego chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g świeżego imbiru
  • 20 g oleju z kokosa
  • 350 g pure z upieczonej/ugotowanej dyni
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka gram masala
W robocie kuchennym siekamy razem wszystkie składniki za wyjątkiem dyni. Rozgrzewamy odrobinę oleju i na małym ogniu ogrzewamy ziarna kolendry i kurkumę przez około 30 sekund. Dodajemy miks z robota kuchennego i całość przesmażamy około 5-ciu minut. Dodajemy pure i smażymy kolejne 5 minut, w miarę potrzeby dolewając odrobinę wody gdyby nasz farsz był nieco za suchy. Dodajemy gram masalę i wszystko studzimy.
CIASTO NA SAMOSY:
  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżki stołowe oleju z kokosa
  • 80g lodowatej wody
  • 1 łyżeczka soli
Mieszamy razem mąkę, sól i olej a następnie dodajemy wodę i wygniatamy ciasto. Odkładamy pod mokrą ściereczkę na 30 minut aby ciasto „odpoczęło” i stało się bardziej elastyczne. Porcjujemy na średniej wielkości kulki, które po rozwałkowaniu dadzą nam okręgi o średnicy 10cm i grubości 2-3 mm. Przekrajamy je na dwie części i z każdej połówki tworzymy rożek sklejając ze sobą prostą krawędź pół księżyca. Do środka nakładamy 1-2 łyżeczki farszu dyniowego i sklejamy otwarte krawędzi tworząc zamknięty rożek. Tak przygotowane samosy smażymy w nagrzanym do 150 stopni oleju około 10 minut, w ostatniej minucie zwiększając ogień do maksimum aby samosy mogły się zarumieni. Podajemy się z zimnym jabłkowym chutney.
 CHUTNEY:
  • 1 jabłko drobno posiekane
  • sok z jednej limonki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5g świeżego imbiru startego na drobnej tarce
  • 4 posiekane daktyle
  • 5g grubo posiekanej pachnotki lub świeżej kolendry
  • Mieszamy ze sobą wszystkie składniki
Mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Podajemy razem z samosami. Smacznego!

Przepis: Michał Gniłka (Mickey Rotten), zdjęcie: magazyn USTA

 





comments powered by Disqus