Redakcja

Buraczany brownie w piwnym syropie

Brownie, jeden z najprostszych i najlepszych deserów. Jeśli podstawową wersję macie już dawno opanowaną, Mickey Rotten proponuje urozmaicenie – dodany do czekoladowego ciasta burak ciekawie podkręca jego smak. A dodatkowo, dzięki zastosowaniu oleju kokosowego, całość jest wegańska. Słodycz dozujemy polewając ciasto sosem na bazie piwa i brązowego cukru. Działa pokrzepiająco!

– 29/12/2014 –

Składniki:

  • 1 mały burak – zamrożony
  • 115 g płatków owsianych drobno zmielonych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g gorzkiej czekolady grubo posiekanej
  • 500 g piure z pieczonego bądź gotowanego buraka
  • 30 g proszku kakao
  • 180 g brązowego cukru typu muscavado
  • 120 g oleju kokosowego
  • 1 łyżka stołowa octu jabłkowego

 

 

 

Mieszamy osobno suche i mokre składniki i delikatnie łączymy je ze sobą. Wylewamy do natłuszczonej foremki średniej wielkości – ok 20x30cm. Pieczemy w 170 stopniach 35-40 minut. Studzimy przez noc i kroimy na kwadraciki o boku 5 cm. Polewamy piwnym syropem i na wierzch ścieramy zmrożonego buraka na bardzo drobniejszej tarce.
SOS:
  • 500ml piwa miodowego
  • 200g cukru brązowego
Mieszamy cukier z piwem i gotujemy na małym ogniu do zredukowania całości o połowę
objętości.
przepis: Mickey Rotten, zdjęcie: magazyn USTA




comments powered by Disqus