Redakcja

Ciepła sałatka z bobu, fenkuła, młodych ziemniaków i owocu granatu

Lipiec powitał nas żarem z nieba. Czas na wycieczki i pikniki nad wodą. Dzisiaj odkrywamy kolejny składnik miesiąca. Lipiec od zawsze kojarzy się Mickey Rottenowi z bobem, który świetnie nadaje się na letnie sałatki. Młody ziemniak, grillowany fenkuł i super orzeźwiający owoc granatu – gorąco polecamy.

– 23/06/2015 –

pure:

  • 300 g ugotowanego i obranego bobu
  • 3 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki stołowe oliwy
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 50 ml wody
  • sól i pieprz do smaku

 

Szalotkę i czosnek drobno siekamy i na średnim ogniu przesmażamy na oliwie bez zarumienienia. Zalewamy wodą i winem, doprowadzamy do wrzenia i wraz z bobem miksujemy na gładkie piure doprawiając solą i pieprzem. Trzymamy w cieple.

  • 800 g ugotowanego i obranego ciepłego bobu
  • 500 g ugotowanych na miękko, ciepłych młodych ziemniaczków
  • 2 kopry włoskie
  • 1 owoc granatu
  • garstka kaparów przekrojonych na pół
  • 6 łyżek stołowych oliwy
  • soku z 1/3 cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Granat przekrajany na pół i wydrążamy nasiona. Koper włoski kroimy w cienkie plastry, obtaczamy w 3 łyżkach oliwy i grillujemy na bardzo rozgrzanej patelni z obu stron do pojawienia się czarnych plamek.
Na dno jedno porcjowej miseczki dajemy 2-3 łyżki ciepłego piure a następnie naprzemiennie układamy ciepłe ziemniaczki, bób, grillowany fenkuł, kapary. Solimy i pieprzymy, skrapiamy oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny a całość dekorujemy owocami granatu. Składników powinno wystarczyć nam na zrobienie 5-6 porcji tej sałatki.

 

Przepis: Mickey Rotten (Michał Gniłka), zdjęcie: Magazyn USTA





comments powered by Disqus