JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Panna Cotta z bobu na gorzkiej marmoladzie z pomarańczy


Słodki „piasek”:

  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki stołowe octu jabłkowego
  • 150 g wegańskich herbatników

Cukier wraz z octem rozgrzewamy na patelni do momentu otrzymania karmelu. Dodajemy orzechy, dokładnie obtaczając z gorącej masie. Wylewamy na papier do pieczenia lub matę silikonową i dokładnie studzimy. W malakserze miksujemy razem z herbatnikami do konsystencji grubego piasku.
 
Gorzka marmolada:

  • 4 pomarańcze
  • 250 g cukru
  • utarte ziarenka z 5 kapsułek kardamonu

 
Obieraczką do warzyw odkrawamy skórki pomarańczowe. Kroimy je w cienkie paseczki. Pozbywamy się wszystkich białych części. Tak otrzymane pomarańcze kroimy w nieduże części, które to łączymy z cukrem, kardamonem i posiekanymi skórkami. Na małym ogniu gotujemy około 1/5 godziny. Przelewamy do słoika.
 
Panna cotta:

  • 250 g mleka kokosowego
  • 250 g ugotowanego bobu
  • 100 g syropu klonowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki agaru

 
Mieszamy agar z mlekiem kokosowym, syropem klonowym i solą. Po 5 minutach wstawiamy na ogień i gotujemy mieszając przez 5 minut. Miksujemy na gładko z ugotowanym bobem oraz ekstraktem z wanilii. Przelewamy do małych foremek i studzimy kilka godzin w lodówce.
 
Talerz dekorujemy odrobiną marmolady i słodkiego „piasku”. Na to wykładamy panna cottę prosto z foremki. Smacznego!
 
Przepis: Mickey Rotten, zdjęcie: Usta Magazyn
 

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa