Redakcja

Pudełko 1: ziołowe tabbouleh z suszonymi morelami

Niezależnie od tego, czy jesteś pracownikiem biura, siłaczem, co biegnie na zajęcia crosfit, rodzicem przedszkolaka czy podróżnikiem, zadajesz sobie trudne pytanie: co dziś zjeść na lunch? Menu zależy od pory roku, od rodzaju diety, upodobań oraz tego, ile masz czasu. Chcemy pomóc, w przygotowaniu prostego i pożywnego posiłku. Dlatego rozpoczynamy nowy cykl USTA BOX.

– 28/10/2015 –

Postaramy się podpowiedzieć, co zapakować do lunchboxu, tak, by nigdy już nie było nudno, za to kolorowo, z korzyścią dla naszego zdrowia i samopoczucia. Pokażemy, że to nic trudnego, ba, nawet bywa przyjemnie. Zdradzimy kilka trików i patentów, aby każdy lunch był czystą przyjemnością. Cykl poprowadzi Marta Wajda, twórczyni marki Made with love, miłośniczka bento, mama 7-letniego Jasia.

Na pierwszy ogień idzie szybka, zdrowa i poprawiająca nastrój sałatka z kaszy kuskus i warzyw czyli tabbouleh. Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej, żeby wszystkie składniki oddały jak najwięcej aromatu. Kasza kuskus zawiera witaminy z grupy B, która poprawia nastrój, koncentrację i pamięć. Całość jest lekkostrawna, więc po lunchu nie będziemy czuć się senni. Wręcz przeciwnie: kolendra pobudzi nas do działania oraz wzmocni nasz układ odpornościowy.

 

 

Składniki:

  • 1 szklanka suchej kaszy kuskus
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 pomidor (ulubiony)
  • 2 kłącza selera naciowego
  • 1 mały ogórek gruntowy lub 1/2 szklarniowego
  • garść suszonych moreli
  • garść liści pietruszki
  • garść kolendry
  • garść mięty
  • malutka czerwona cebula (opcjonalnie)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól/pieprz
  • sok z 1/2 cytryny

 

 

Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę, zioła dokładnie myjemy i siekamy. Morele kroimy w wąskie paski. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Kaszy nie zalewamy wcześniej wrzątkiem, stanie się miękka dzięki sokom z warzyw, oliwie oraz soku z cytryny.

 

 

2015-05-14 06.42.59 pm

 

przepis: Marta Wajda, zdjęcie przepisu: magazyn USTA





comments powered by Disqus