JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Ziemniaki z ogniska z makrelą w śmietanie i późnymi pomidorami


Składniki (4 porcje):

  • 8 średniej wielkości ziemniaków
    2 pomidory
    1 niewielka wędzona makrela
    100 g śmietany 18%
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
    6 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
    1/3 pęczka natki pietruszki
    papryczka chilli (do smaku)
    sól i świeżo mielony pieprz

1. Ziemniaki owijamy w folię i pieczemy w żarze ogniska ok. 20 minut.
2. Makrelę oddzielamy od ości, dzielimy na kawałki wielkości kęsa, delikatnie łączymy ze śmietaną, nie mieszając zbyt mocno, aby makrela tylko delikatnie została otulona. Doprawiamy pieprzem.
3. Pomidory kroimy na cząstki.
4. Musztardę francuską łączymy z olejem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i chilli. Doprawiamy solą i pieprzem.
5. Upieczone, gorące ziemniaki wyjmujemy z folii, układamy w miseczkach razem z łyżką makreli w śmietanie, pomidorami i polewamy dressingiem musztardowo – rzepakowym.
 
Przepis: Magdalena Swięciaszek, zdjęcie: magazyn USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa