Redakcja

Ziemniaki z ogniska z makrelą w śmietanie i późnymi pomidorami

Ziemniaki i wędzona ryba to dobre połączenie. Ziemniaki i żar to także zgrany duet. Do tego odrobina świeżości z późnych polskich pomidorów i orzeźwiający dressing na bazie oleju rzepakowego tłoczonego na zimno. Może przestanie na chwilę padać w ten weekend i będziecie mogli sobie to danie przyrządzić przy ognisku? A jeśli nie, rozpalcie na tarasie, balkonie grilla, w żarze węgielków ziemniaki upieką się równie idealnie.

– 21/11/2015 –

Składniki (4 porcje):

  • 8 średniej wielkości ziemniaków
    2 pomidory
    1 niewielka wędzona makrela
    100 g śmietany 18%
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
    6 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
    1/3 pęczka natki pietruszki
    papryczka chilli (do smaku)
    sól i świeżo mielony pieprz

1. Ziemniaki owijamy w folię i pieczemy w żarze ogniska ok. 20 minut.
2. Makrelę oddzielamy od ości, dzielimy na kawałki wielkości kęsa, delikatnie łączymy ze śmietaną, nie mieszając zbyt mocno, aby makrela tylko delikatnie została otulona. Doprawiamy pieprzem.
3. Pomidory kroimy na cząstki.
4. Musztardę francuską łączymy z olejem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i chilli. Doprawiamy solą i pieprzem.
5. Upieczone, gorące ziemniaki wyjmujemy z folii, układamy w miseczkach razem z łyżką makreli w śmietanie, pomidorami i polewamy dressingiem musztardowo – rzepakowym.

 

Przepis: Magdalena Swięciaszek, zdjęcie: magazyn USTA





comments powered by Disqus