JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Chrupiąca polenta z konfiturą brzoskwiniową i grillowaną sałatą rzymską w dresingu z tahiny


 
Składniki (4 porcje):
 

  • 1 sałata rzymska
  • 4 łyżki stołowe oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 4 łyżki stołowe konfitury brzoskwiniowej lub figowej
  • 3 łyżki stołowe rodzynek sułtańskich
  • 3 łyżki stołowe wydrążonych nasion owocu granatu
  • 2 łyżki stołowe uprażonych orzeszków piniowych
  • garstka posiekanej natki pietruszki
  • garstka posiekanej mięty

 
dresing z tahiny:

  • 100g pasty tahina
  • 70g wody
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka syropu klonowego
  • szczypta kminu rzymskiego
  • szczypta kolendry w proszku
  • sól i pieprz do smaku

 
chrupiąca polenta:

  • 120 g kaszki kukurydzianej typu polenta
  • 400 g wywaru warzywnego
  • 50 g oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki stołowe oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

 
Mieszamy na gładką masę wszystkie składniki dresingu z tahiny. Odstawiamy na bok.
Przygotowanie polenty zaczynamy od zagotowania wywaru warzywnego i wsypania do niego kaszki kukurydzianej. Gotujemy 20 minut ciągle mieszając, następnie dodajemy oliwę z oliwek, solimy i jeszcze raz wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Tak otrzymaną masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę na grubość jednego centymetra. Schładzamy w lodówce około godziny. Delikatnie wyjmujemy zastygłą polentę i kroimy na 4 porcje. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy polentę na chrupko.
W tym samym czasie kroimy umytą i osuszoną sałatę na ćwiartki i smażymy na bardzo rozgrzanym oleju rzepakowym z każdej strony. Solimy i pieprzymy do smaku.
Każdą porcję polenty smarujemy konfiturą, na wierzch układamy ćwiartkę sałaty a całość obficie skrapiamy dresingiem z tahiny. Talerz dekorujemy rodzynkami, owocami granatu, orzeszkami pini, listkami mięty oraz natki pietruszki. Smacznego!
 
Przepis: Mickey Rotten, zdjęcie: magazyn USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa