Redakcja

Pudełko 10: bułeczki drożdżowe z pomidorami

Dzień coraz dłuższy, słońca coraz więcej, walentynki za pasem. Tym razem proponujemy bułeczki drożdżowe z pomidorami. Idealne na spacer we dwoje, przegryzkę w kinie lub drugie śniadanie!

– 10/02/2016 –

Pomidory mają masę antyutleniaczy (co ważne nie giną one podczas obróbki cieplnej), zapobiegają miażdżycy, udarom, pomagają na skórę, więc nic tylko je jeść i cieszyć się nadchodzącą wielkimi krokami wiosną.
Składniki:
  • 4 duże pomidory obrane ze skóry
  • 1 mała czerwona cebula
  • Kapary lub oliwki według uznania
  • Łyżka oliwy
  • Sól/pieprz

 

  • 18 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki pszennej
  • 150 ml wody w temperaturze
  • pokojowej
  • Łyżka cukru
  • 50 g gęstego jogurtu
  • Duża szczypta soli
  • + jajko i 2 łyżki mleka
Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Mąkę mieszamy z cukrem i solą i dodajemy do wody. Mieszamy szpatułką, aż nie będzie wody – potem zagniatamy na gładkie ciasto. Wkładamy do naoliwionej miski, przykrywamy folią zostawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie siekamy cebule, podsmażamy na tłuszczu, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, oliwę i przyprawy. Odparowujemy, aż będzie gęste. Dodajemy oliwki lub kapary i odstawiamy do wystygnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, formujemy kulki i odkładamy na wysypany mąką blat. Przykrywamy ściereczką i czekamy 30 minut. Po tym czasie zgniatamy kulki nakładamy łyżkę farszu zaklejamy i układamy szwem w dół na papierze do pieczenia w odstępach.
Nagrzewamy piec do 200 stopni. Smarujemy bułeczki roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka. Pieczemy 25 minut aż będą złote.
przepis: Marta Wajda, zdjęcie: Krzysztof Kozanowski / USTA




comments powered by Disqus