JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Baran odmieniony

Baranek wielkanocny (składniki na 1 baranka):
 

  • 130 g masła w temperaturze pokojowej, pokrojonego w kostkę + 10 g do wysmarowania formy
  • 130 g cukru pudru
  • 130 g mąki + 10 g do wysypania formy
  • 60 g skrobi ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 100 g śmietany 12%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny, uprzednio sparzonej
  • sok z ½ cytryny
  1. Masło z cukrem ubijamy mikserem na biało. Dodajemy po jednym jaju, za każdym razem dokładnie miksując do połączenia się składników, następnoe śmietanę, sok i skórkę cytrynową. Na koniec przesiewamy obie mąki i proszek do pieczenia i miksujemy tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
  2. Formę do baranka smarujemy masłem, oprószamy mąką pszenną, otrząsając z nadmiaru. Nakładamy ciasto, powinno wypełnić niemalże całą formę. Pieczemy w 1600C 50 – 60 minut, do suchego patyczka i zarumienienia się ciasta. Po wyjęciu z pieca odczekujemy kwadrans i ostrożnie wyciągamy baranka z formy. Ostudzonego oprószamy cukrem pudrem. Alleluja!

Uwaga na utrzymanie odpowiedniej temperatury pieczenia i niezbyt długie mieszanie składników – w tego typu ciastach nie trudno o zakalec.
 
Przepis: Magdalena Święciaszek, zdjęcie: Krzysztof Kozanowski/ magazyn USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Berlin

  • Poznań

  • Sztokholm

  • Budapeszt

  • Lato

  • San Francisco

  • Amsterdam

  • Kraków

  • Lizbona

  • Śląsk

  • Trójmiasto

  • Madryt

  • Tel Aviv

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa