Redakcja

Krem cytrynowy

Zapowiada się kolejny słoneczny weekend. Nie musimy was specjalnie namawiać do jedzenia na świeżym powietrzu. Nalegamy jednak, abyście posiłek zakończyli cytrynowym deserem z jogurtem naturalnym i podali go ze słodkimi truskawkami. To orzeźwiająca propozycja, kwaśna za sprawą cytryn, kojąca dzięki aksamitnemu jogurtowi, sezonowa – bo z dodatkiem truskawek. Wiosno – trwaj! Czysta przyjemność!

– 3/06/2016 –

 

Składniki: (4 porcje)

 

Krem:

  • 500 ml mleka 3,2%
  • 6 żółtek
  • 5 średnich cytryn, umytych i sparzonych
  • 2 łyżki mąki
  • ¾ szklanki cukru

 

Dodatki:

  • 300 g gęstego jogurtu greckiego
  • 300 g polskich, słodkich truskawek

 

Krem przygotowujemy z kilkugodzinnym wyprzedzeniem. Ucieramy trzepaczką żółtka z cukrem, 3 – 4 minuty, aby masa nieco zbielała. Pod koniec łączymy z mąką.

Obieramy skórkę z cytryn i wyciskamy sok.

Mleko zagotowujemy i zalewamy nim masę z żółtek i mąki. Mieszamy do połączenia składników. Przelewamy z powrotem do garnka i cały czas mieszając, na średnim ogniu, doprowadzamy do zagotowania, aby masa się zagęściła.

Ściągamy z ognia i dodajemy skórkę oraz sok cytrynowy. Pozostawiamy, ściśle przykryte folią na 5 minut, po czym przelewamy przez gęste sito, aby pozbyć się skórki. Przelewamy do naczynek i chłodzimy w lodówce min. 1 godzinę.

Tuż przed podaniem pokrywamy warstwą jogurtu i świeżymi owocami.

 

przepis: Magdalena Święciaszek, zdjęcia: Krzysztof Kozanowski

ceramika: Agaf Design

 

 





comments powered by Disqus