JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Krem cytrynowy


 
Składniki: (4 porcje)
 
Krem:

  • 500 ml mleka 3,2%
  • 6 żółtek
  • 5 średnich cytryn, umytych i sparzonych
  • 2 łyżki mąki
  • ¾ szklanki cukru

 
Dodatki:

  • 300 g gęstego jogurtu greckiego
  • 300 g polskich, słodkich truskawek

 
Krem przygotowujemy z kilkugodzinnym wyprzedzeniem. Ucieramy trzepaczką żółtka z cukrem, 3 – 4 minuty, aby masa nieco zbielała. Pod koniec łączymy z mąką.
Obieramy skórkę z cytryn i wyciskamy sok.
Mleko zagotowujemy i zalewamy nim masę z żółtek i mąki. Mieszamy do połączenia składników. Przelewamy z powrotem do garnka i cały czas mieszając, na średnim ogniu, doprowadzamy do zagotowania, aby masa się zagęściła.
Ściągamy z ognia i dodajemy skórkę oraz sok cytrynowy. Pozostawiamy, ściśle przykryte folią na 5 minut, po czym przelewamy przez gęste sito, aby pozbyć się skórki. Przelewamy do naczynek i chłodzimy w lodówce min. 1 godzinę.
Tuż przed podaniem pokrywamy warstwą jogurtu i świeżymi owocami.
 
przepis: Magdalena Święciaszek, zdjęcia: Krzysztof Kozanowski
ceramika: Agaf Design
 
 

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa