Wrzesień 2015
We współpracę z Instytutami Polskimi i Ambasadami zorganizowaliśmy 4 kolacje w stolicach regionu Morza Bałtyckiego: Rydze, Tallinnie, Helsinkach i Sztokholmie. Efektem tych kolacji było kilkadziesiąt publikacji, setki zdjęć na blogach, Instagramie i Facebooku opatrzonych #eatpoland. Rozdaliśmy ponad 100 zestawów polskich produktów kulinarnych.
Zaprezentowaliśmy dania będące odzwierciedleniem polskiej sztuki kulinarnej XXI wieku: nowoczesnej, lekkiej, czerpiącej z bogactwa historii i przyrody. Naszym zamiarem było pokazanie, jak wiele można się nauczyć o kraju podczas spotkania przy wspólnym stole.
Wrzesień 2016
Tegoroczna edycja to kolejne 4 kolacje w miastach Grupy Wyszehradzkiej i Niemiec: Pradze, Bratysławie, Budapeszcie i Berlinie. Gotować będą wybitni kucharze. Nasi goście
to ponad 100 dyplomatów, celebrytów, dziennikarzy, szefów kuchni, blogerów związanych
z kulinariami. Przygotujemy dla nich zestaw specjalnie wyselekcjonowanych polskich produktów, które znajdą się również w menu.
Niepowtarzalny urok kolacji, wspaniała atmosfera wspólnego biesiadowania, opowieści i obecność ciekawych twórców, którzy własnoręcznie obsługują swoich gości, pozwala nam stworzyć niezapomniane wspomnienia o polskiej kuchni.
Projekt współfinansowany przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych.
więcej informacji:
www.eatpoland.net
https://www.facebook.com/eatpoland.net
Zobacz też podobne artykuły
Jak smakuje Polska?
EAT POLSKA to już druga edycja projektu udowadniającego, że nowoczesna polska gastronomia to już od dawna dużo więcej niż pierogi, barszcz czy żurek, a współczesnych kucharzy cechuje kreatywne i nietuzinkowe podejście do polskich produktów. EAT POLSKA to cykl autorskich kolacji promujących polską sztukę kulinarną i rzemieślniczą poza granicami kraju. Projekt jest inicjatywą kulturalno-kulinarnego magazynu USTA
#Przewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Polska na Gourmet
Kilka dni temu USTA uczestniczyły w festiwalu kulinarnym Gourmet w Budapeszcie. Mieliśmy przyjemność spróbować dziesiątek potraw i win serwowanych tu przez najlepsze węgierskie restauracje i winnice. A także dopingować Mateusza Wichrowskiego z Brasserie Warszawska, który na scenie festiwalowej promował polską kuchnię. Gourmet to przedsięwzięcie na wielką skalę. Pod gołym niebem, na terenie gigantycznego Millenáris Park wystawiło
#Eat Poland!
Ekipa magazynu USTA w drugiej połowie września wyda cztery kolacje w Rydze, Talinie, Helsinkach i Sztokholmie promujące polską, nowoczesną kuchnię. W naszą trasę po krajach nadbałtyckich zabraliśmy wyjątkowych ludzi, kucharzy, scenografów oraz piękne polskie produkty. W lipcu Polska objęła przewodnictwo w Radzie Państw Morza Bałtyckiego. Jest to dobry pretekst, by promować w tym rejonie nowoczesną
# Bolesławiec, Eat Poland, Helsinki, Kwiaty&Miut, Michał Gniłka, On Polish Sea Fis, polska kuchnia, Ryga, Spiek Ceramiczn, talin, Witek Iwanski