Redakcja

Another Morning: Chiny

Zima zimą, gluten glutenem, ale my ruszamy w kolejną wycieczkę chociażby palcem po mapie. Dzisiaj zabieram Was na śniadanie do Chin, gdzie placki ze szczypiorkiem są tak popularne jak angielskie scones i nazywają się 葱油饼 czyli cong you bing.

– 1/12/2016 –

Ten klasyczny chiński street food popija się szklanką mleka sojowego, ale możecie potraktować go jako dodatek do zielonej sałaty z ogórkiem i kiełkami albo lunchowo jak podkład do pizzy.Bo według Chińczyków pomysł na nią Włosi ściągnęli właśnie z tych placków.
Przepis jest super prosty: to tylko mąka woda i szczypior, ale przez to, że ciasto na placki robi się z ciepłą wodą zawiera ono zdecydowanie mniej glutenu! Niestety są one pyszne!
Cong you bing
  • 2 szklanki mąki
  • 2 pęczki szczypioru grubego ( scallion)
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej do smażenia
sos:
  • kawałek imbiru starty na tarce
  • sezam prażony
  • 1/2 pęczka szczypioru posiekany
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 5 łyżek octu ryżowego
szybka sałatka
  • garść szpinaku
  • 1 ogórek zielony
  • 1/2 białej rzepy
  • garść kiełków
  • kolendra
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • sok z limony
Ciasto wyrabiamy za pomocą robota kuchennego lub ręcznie. Do mąki dodajemy powoli ciepłą wodę, szczyptę soli i ugniatamy aż będzie elastyczne. Następnie dajemy mu odpocząć dwadzieścia minut. W międzyczasie łączymy składniki sosu i odstawiamy do przegryzienia. Ogórka i rzepę kroimy w pół plastry, dodajemy szpinak i kiełki, skrapiamy sokiem z limony, sosem sojowym i octem ryżowym.  Ciasto na placki rozwałkowujemy posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i zawijamy ciasto jak roladę. Kroimy na plastry i spłaszczamy lekko. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy na niego placki. Smażymy z dwóch stron na złoto. 祝您好胃口
tekst: Maria Przybyszewska, zdjęcie: Magazyn USTA




comments powered by Disqus