Ten klasyczny chiński street food popija się szklanką mleka sojowego, ale możecie potraktować go jako dodatek do zielonej sałaty z ogórkiem i kiełkami albo lunchowo jak podkład do pizzy.Bo według Chińczyków pomysł na nią Włosi ściągnęli właśnie z tych placków.
Przepis jest super prosty: to tylko mąka woda i szczypior, ale przez to, że ciasto na placki robi się z ciepłą wodą zawiera ono zdecydowanie mniej glutenu! Niestety są one pyszne!
Cong you bing
- 2 szklanki mąki
- 2 pęczki szczypioru grubego ( scallion)
- 3/4 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki soli
- olej do smażenia
sos:
- kawałek imbiru starty na tarce
- sezam prażony
- 1/2 pęczka szczypioru posiekany
- 1 ząbek czosnku posiekany
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka chilli
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 5 łyżek octu ryżowego
szybka sałatka
- garść szpinaku
- 1 ogórek zielony
- 1/2 białej rzepy
- garść kiełków
- kolendra
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- sok z limony
Ciasto wyrabiamy za pomocą robota kuchennego lub ręcznie. Do mąki dodajemy powoli ciepłą wodę, szczyptę soli i ugniatamy aż będzie elastyczne. Następnie dajemy mu odpocząć dwadzieścia minut. W międzyczasie łączymy składniki sosu i odstawiamy do przegryzienia. Ogórka i rzepę kroimy w pół plastry, dodajemy szpinak i kiełki, skrapiamy sokiem z limony, sosem sojowym i octem ryżowym. Ciasto na placki rozwałkowujemy posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i zawijamy ciasto jak roladę. Kroimy na plastry i spłaszczamy lekko. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy na niego placki. Smażymy z dwóch stron na złoto. 祝您好胃口
tekst: Maria Przybyszewska, zdjęcie: Magazyn USTA
Poleć ten artykuł na Facebooku lub skopiuj link