Redakcja

Cytrynowo-makowe z konfiturą grejpfrutową

A może zamiast makowca prostsze ciasto cytrynowo-makowe? Podane z domowej roboty lekko gorzką konfiturą grejpfrutową idealnie pasuje jako zimowy deser.

– 13/11/2017 –

Składniki:
  • 175 g masła
  • 2 cytryny
  • 175g cukru + 4 łyżki
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 225 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki maku
Cytryny dokładnie myjemy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok – odkładamy na bok.
Masło, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia, sól i mleko miksujemy w dużej misce. Gdy osiągniemy gładką masę, przestajemy miksować, ważne, by masa nie była zbyt długo mieszana.
Dodajemy mak i połowę skórki – mieszamy szpatułką. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem blachy typu keksówka (wyrównujemy wierzch). Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Po 45 minutach sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest suche w środku, jeśli nie pieczemy dodatkowe 10 minut.
Gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, nasączamy je  wmieszanym sokiem z cytryny, pozostałą skórkę i 4 łyżki cukru.
konfitura z grejpfrutów
  • 2 kg owców
  • 1 kg cukru
Grejpfruty dokładnie wyparzamy (aby pozbyć się wosku i chemikaliów), obieramy ze skóry i białej ‚błony’. Połowę skórek filetujemy – czyli wycinamy białą część i kroimy w cieniutkie paseczki. Miąższ owoców i skórki zasypujemy cukrem i smażymy aż wszystko będzie szkliste.
Przepis: Marta Wajda, zdjęcie: Krzysztof Kozanowski




comments powered by Disqus