Najlepiej zaprosić gości na imprezę w kuchni, bo pączki najlepiej smakują tuż po usmażeniu. Ale również świetnie nadają się do porannej kawy w pracy! Pączki z dziurką mają też dodatkowy atut podczas wykrajania mamy tak naprawdę dwa pączki – jeden duży drugi mały, idealny dla dzieci!
Składniki (na 20 pączków):
- 750 g mąki
- 400 g ziemniaków
- 80 g masła
- 2 jajka
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki cukru
- 15 g świeżych drożdży
- skórka z 1 pomarańczy
- 80 ml limoncello lub arancello
- szczypta soli
- około 750 ml oleju do smażenia
- cukier do obtaczania
Ziemniaki gotujemy (nieobrane) i rozgniatamy. Drożdże mieszamy z mlekiem, odstawiamy. Mąkę mieszamy z solą, cukrem, skórką z pomarańczy. Usypujemy wulkan, do wnętrza wbijamy jajka, dodajemy masło i ciepłe ziemniaki – siekamy. Dodajemy drożdże i zagniatamy dodając stopniowo alkohol. Gdy ciasto będzie gładkie i sprężyste wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na minimum godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość około pół centymetra. Wycinamy duże kółka a wewnątrz mniejsze. Gotowe przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.
W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy pączki aż będą złote. Gorące obtaczamy w cukrze. Smacznego Tłustego Czwartku!
Przepis: Marta Wajda, zdjęcie: Krzysztof Kozanowski/Magazyn USTA