Redakcja

Pączki dla dużych i małych

Zaszalejmy! Zróbmy pączki zamiast stać w kolejce do cukierni. Tym razem proponujemy wersję prosto z Neapolu – graffa czyli drożdżowe pączki, do produkcji których potrzebne nam będą ziemniaki!

– 6/02/2018 –

Najlepiej zaprosić gości na imprezę w kuchni, bo pączki najlepiej smakują tuż po usmażeniu. Ale również świetnie nadają się do porannej kawy w pracy! Pączki z dziurką mają też dodatkowy atut podczas wykrajania mamy tak naprawdę dwa pączki – jeden duży drugi mały, idealny dla dzieci!
Składniki (na 20 pączków):

  • 750 g mąki
  • 400 g ziemniaków
  • 80 g masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 80 ml limoncello lub arancello
  • szczypta soli
  • około 750 ml oleju do smażenia
  • cukier do obtaczania

 

 

 

Ziemniaki gotujemy (nieobrane) i rozgniatamy. Drożdże mieszamy z mlekiem, odstawiamy.  Mąkę mieszamy z solą, cukrem, skórką z pomarańczy. Usypujemy wulkan, do wnętrza wbijamy jajka, dodajemy masło i ciepłe ziemniaki – siekamy. Dodajemy drożdże i zagniatamy dodając stopniowo alkohol. Gdy ciasto będzie gładkie i sprężyste wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na minimum godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość około pół centymetra. Wycinamy duże kółka a wewnątrz mniejsze. Gotowe przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.

W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy pączki aż będą złote. Gorące obtaczamy w cukrze. Smacznego Tłustego Czwartku!

 

Przepis: Marta Wajda, zdjęcie: Krzysztof Kozanowski/Magazyn USTA





comments powered by Disqus