Redakcja

SAŁATA Z PIECZONYMI BURAKAMI I KUMKWATAMI

W Kaliforni praktycznie zawsze jest lato. Z zazdrością spoglądamy na tutejsze wygrzane słońcem warzywa i owoce. I na rozłożyste plaże, takie jak ta nieopodal domu Juliette i Pawła – w Bolinas. Oto jeden z przepisów gospodyni, można go przygotować nawet zimą w Polsce.

– 4/01/2019 –

 

  • buraki
  • mieszane sałaty
  • ocet dobrej jakości
  • oliwa
  • sól i pieprz
  • tymianek ∙szalotka
  • świeże zioła: koperek, estragon,
  • mięta, kumkwaty

     

 

 

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. W dużej brytfance w jednej warstwie układamy wyszorowane buraki. Skrapiamy je octem i oliwą, oprószamy solą, układamy kilka gałązek tymianku. Do brytfanki wlewamy odrobinę wody, szczelnie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. Piecze- my, aż buraki zmiękną – czas zależy od ich wielkości. Jeśli woda wyparuje, zanim warzywa się upieką, dolewamy jeszcze trochę. Następnie studzimy buraki i obieramy ze skórki. Mieszamy z odrobiną oliwy, octu i soli. Płuczemy i osuszamy liście sałat oraz zioła. Kumkwaty kroimy w cieniutkie plasterki. Ro- bimy dressing. Drobno siekamy szalotkę, zalewamy odrobiną octu, dodajemy trochę soli, macerujemy przez 15 minut. Teraz wlewamy oliwę – proporcje powinny wynosić mniej więcej 1⁄4 mieszanki octowo-szalotkowej i 3⁄4 oliwy. Doprawiamy do smaku. Delikatnie mieszamy sałaty z sosem, na wierzchu układamy buraki i plastry kumkwatów.

 

 

przepis: Juliette DeLeventhal, zdjęcie: Krzysztof Kozanowski





comments powered by Disqus