Redakcja

Przed czy po?

Eliza Mórawska ugotowała dla UST cztery dania, którymi można rozpoczynać lub puentować miłosne uniesienia. Spróbujcie jednego z nich, a trzy kolejne znajdziecie w USTACH drukowanych. Możemy zaświadczyć, że wszystkie smakują obłędnie. Tylko bądźcie grzeczni i pancettę pokrójcie naprawdę cieniutko!

– 14/03/2014 –

Spagettii alla carbonara

Składniki (na dwie porcje) :

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 3 jajka sparzone wrzątkiem i wytarte do sucha
  • 100 g pancetty (lub boczku), pokrojone w cienkie plasterki, jak bibułka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 40 g sera Parmigiano-Reggiano, startego w cienkie plasterki
  • czarny pieprz świeżo mielony
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)

Oliwę podgrzewamy na głębokiej patelni. Dodajemy pancettę i podsmażamy do czasu, aż wytopi się tłuszcz, a pancetta będzie chrupiąca. Zdejmujemy z ognia i odkładamy na bok. Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody, odcedzamy, zachowując kilka łyżek płynu.

Pancettę przekładamy z powrotem na patelnię, dodajemy kilka łyżek wody z makaronu, makaron i, potrząsając patelnią, mieszamy dokładnie wszystkie składniki, podgrzewając na niewielkim ogniu przez 1 minutę. Dodajemy ser, roztrzepane jajko i 2 białka (2 żółtka zachowujemy do podania), doprawiamy pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki (opcjonalnie). Makaron nakładamy do miseczek, w środku robiąc zagłębienie, w które wbijamy żółtko.

przepis i zdjęcie: Eliza Mórawska/whiteplate.blogspot.com





comments powered by Disqus