JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Przed czy po?

Spagettii alla carbonara
Składniki (na dwie porcje) :

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 3 jajka sparzone wrzątkiem i wytarte do sucha
  • 100 g pancetty (lub boczku), pokrojone w cienkie plasterki, jak bibułka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 40 g sera Parmigiano-Reggiano, startego w cienkie plasterki
  • czarny pieprz świeżo mielony
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)

Oliwę podgrzewamy na głębokiej patelni. Dodajemy pancettę i podsmażamy do czasu, aż wytopi się tłuszcz, a pancetta będzie chrupiąca. Zdejmujemy z ognia i odkładamy na bok. Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody, odcedzamy, zachowując kilka łyżek płynu.
Pancettę przekładamy z powrotem na patelnię, dodajemy kilka łyżek wody z makaronu, makaron i, potrząsając patelnią, mieszamy dokładnie wszystkie składniki, podgrzewając na niewielkim ogniu przez 1 minutę. Dodajemy ser, roztrzepane jajko i 2 białka (2 żółtka zachowujemy do podania), doprawiamy pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki (opcjonalnie). Makaron nakładamy do miseczek, w środku robiąc zagłębienie, w które wbijamy żółtko.
przepis i zdjęcie: Eliza Mórawska/whiteplate.blogspot.com

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Berlin

  • Poznań

  • Sztokholm

  • Budapeszt

  • Lato

  • San Francisco

  • Amsterdam

  • Kraków

  • Lizbona

  • Śląsk

  • Trójmiasto

  • Madryt

  • Tel Aviv

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur