JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Wegański krem z pieczonego kalafiora


Składniki:
1 i ½  średniej wielkości kalafiora
3 średniej wielkości ziemniaki
2 marchewki
½ korzenia i ½ naci z selera
2 korzenie pietruszki
2 białe cebule
2 gałązki lubczyku
2 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
olej rzepakowy tłoczony na zimno
sól morska i Maldon wędzona
mielone ziele angielskie
Przygotowanie:
1.    Z włoszczyzny i cebuli robimy wywar – włoszczyznę myjemy, obieramy ze skóry i wraz z 1 cebulą kroimy w plastry. Zalewamy 3-4 litrami zimnej wody, dodajemy przyprawy. Na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie odstawiamy wywar do naciągnięcia szczelnie zamknięty (na przykład folią spożywczą), po czym odcedzamy.
2. Kalafiora dzielimy na różyczki. Drugą cebulę kroimy w cząstki. Wszystko polewamy 2 łyżkami oleju rzepakowego i posypujemy solą morską. Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni – chodzi o delikatne przypalenie, które w tym przypadku jest jak najbardziej pożądane.
3. Upieczone róże wrzucamy do garnka z odcedzonym bulionem. Obieramy ziemniaki i kroimy je w cienkie plastry, aby szybko się ugotowały. Dodajemy do zupy – skrobia z ziemniaka doda jej aksamitności. Doprawiamy mielonym zielem angielskim. Po około 15 minutach gotowania, gdy wszystkie warzywa będą miękkie – miksujemy zupę, dodając 2 łyżki oleju rzepakowego.  Przecieramy przez sito.
4.    Zmiksowaną zupę ponownie zagotowujemy po czym zestawiamy z ognia i doprawiamy solą, lecz ostrożnie – serwując danie będziemy je jeszcze posypywać solą wędzoną. Można ją pominąć, ale jeśli jeszcze jej nie macie, ten krem z kalafiora świetny powód do zakupu.
5.  Z czym można podać zupę? Dobra może okazać się garść rukwi wodnej albo kilka listków musztardowca. Co powiecie na surowego, chrupiącego kalafiora? A może bardziej klasycznie – spróbujmy z prażonymi pestkami dyni i słonecznika? Poza tym świeże zioła zawsze pasują do talerza pysznej zupy – nie krępujcie się w ich wyborze!
Smacznego!
Przepis; Magdalena Święciaszek Zdjęcie: Magazyn USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Berlin

  • Poznań

  • Sztokholm

  • Budapeszt

  • Lato

  • San Francisco

  • Amsterdam

  • Kraków

  • Lizbona

  • Śląsk

  • Trójmiasto

  • Madryt

  • Tel Aviv

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa