JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Kukurydziane placuszki z bazyliowym sorbetem


 
Placuszki kukurydziane

  • 1 cukinia – 300g
  • 200g kukurydzy
  • 2 łyżeczki sody oczyszczanej
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 100g mąki pszennej lub bezglutenowej
  • 2 łyżeczki soli

Cukinię ścieramy na grubej tarce, solimy i czekamy 10 minut, a następnie bardzo dokładnie odciskamy płyn. Połowę kukurydzy miksujemy na gładko z reszta składników, mieszamy z cukinią i kukurydzą. Smażymy na odrobinie oliwy nieduże placuszki – ok 5 cm .
 
Sorbet z bazylii tajskiej

  • sok z 8 limonek
  • 30g bazylii tajskiej
  • 300g cukru
  • 200g wody

Gotujemy wodę z cukrem, studzimy i dodajemy sok z limonki i drobno szyfonowaną (pocięte w bardzo drobne paseczki) bazylię tajską. Zamrażamy w maszynie do lodów.
 
Sos kokosowy

  • 80 g mleka kokosowego
  • 5 g trawy cytrynowej
  • 5 g galangal
  • 5 g szalotki
  • 3 g = 1/2 ostrego chili
  • 3 listki kaffiru
  • 1 łyżka stołowa soku z limonki
  • 1 łyżka stołowa jasnego sosu sojowego
  • 2 szczypty soli

Miksujemy wszystkie składniki i podgrzewamy bez doprowadzenia do wrzenia.
 
Na dno talerza wylewamy 2 łyżki sosu kokosowego, a na wierzchu układany 3 placuszki i łyżkę sorbetu. Smacznego!
 
Przepis: Mickey Rotten (Michał Gniłka), zdjęcie: magazyn USTA, stylizacja Renata Prandota-Prandecka.
 
 

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa