Redakcja

Kukurydziane placuszki z bazyliowym sorbetem

Po raz ostatni Mickey Rotten bierze na warsztat kukurydzę, serwując ją tym razem w formie placuszków na bazie cukinii z dodatkiem bazyliowego serbetu i sosu z mleka kokosowego i galangalu. A już za tydzień nowy składnik.

– 2/11/2014 –

 

Placuszki kukurydziane

  • 1 cukinia – 300g
  • 200g kukurydzy
  • 2 łyżeczki sody oczyszczanej
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 100g mąki pszennej lub bezglutenowej
  • 2 łyżeczki soli

Cukinię ścieramy na grubej tarce, solimy i czekamy 10 minut, a następnie bardzo dokładnie odciskamy płyn. Połowę kukurydzy miksujemy na gładko z reszta składników, mieszamy z cukinią i kukurydzą. Smażymy na odrobinie oliwy nieduże placuszki – ok 5 cm .

 

Sorbet z bazylii tajskiej

  • sok z 8 limonek
  • 30g bazylii tajskiej
  • 300g cukru
  • 200g wody

Gotujemy wodę z cukrem, studzimy i dodajemy sok z limonki i drobno szyfonowaną (pocięte w bardzo drobne paseczki) bazylię tajską. Zamrażamy w maszynie do lodów.

 

Sos kokosowy

  • 80 g mleka kokosowego
  • 5 g trawy cytrynowej
  • 5 g galangal
  • 5 g szalotki
  • 3 g = 1/2 ostrego chili
  • 3 listki kaffiru
  • 1 łyżka stołowa soku z limonki
  • 1 łyżka stołowa jasnego sosu sojowego
  • 2 szczypty soli

Miksujemy wszystkie składniki i podgrzewamy bez doprowadzenia do wrzenia.

 

Na dno talerza wylewamy 2 łyżki sosu kokosowego, a na wierzchu układany 3 placuszki i łyżkę sorbetu. Smacznego!

 

Przepis: Mickey Rotten (Michał Gniłka), zdjęcie: magazyn USTA, stylizacja Renata Prandota-Prandecka.

 

 





comments powered by Disqus