JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Placuszki buraczane z migdałową awanturką i dresingiem z rzodkiewki


 
 
Awanturka:
100g wymoczonych przez noc migdałów
100g wody
sok z jednej cytryny
50g poszatkowanej rzodkiewki
10g posiekanego szczypioru
sól i pieprz do smaku
Płuczemy namoczone migdały, odsączamy i miksujemy na gładką masę z wodą i sokiem z cytryny. Przykrywamy gazą bądź ściereczką i pozostawiamy 16-24 h w ciepłym miejscu np. przy kaloryferze. Dobieramy czas fermentacji do oczekiwanej kwasowości naszego sera. Połowę przygotowanego twarożku możemy zużyć do innej potrawy – na słono bądź słodko. Resztę twarogu mieszamy z solą, pieprzem, szczypiorem i rzodkiewką.
 
 
 
Dresing rzodkiewkowy:
50g oliwy z oliwek
50g rzodkiewki
20g ostrej musztardy
sok z jednej cytryny
porządna szczypta soli i pieprzu
Miksujemy dokładnie wszystkie składniki.
 
 
 
Placuszki:
średniej wielkości burak starty na grubych oczkach tarki
kopiasta łyżka mąki bez glutenowej
2 łyżki octu jabłkowego
porządna szczypta soli i pieprzu
Mieszamy wszystkie składniki, formujemy placuszki o grubości 5-7mm i smażymy na średnim ogniu 4-5 minut z każdej strony.
Układamy placuszki na talerzu, nakładamy doprawiony twarożek i skrapiamy dresingiem z rzodkiewki.
 
Przepis Mickey Rooten (Michał Gniłka), zdjęcie Usta Magazyn
 

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Berlin

  • Poznań

  • Sztokholm

  • Budapeszt

  • Lato

  • San Francisco

  • Amsterdam

  • Kraków

  • Lizbona

  • Śląsk

  • Trójmiasto

  • Madryt

  • Tel Aviv

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur