Redakcja

Placuszki buraczane z migdałową awanturką i dresingiem z rzodkiewki

Mało światła? Zmęczenie po mikołajkowym weekendzie? Może zacząć tydzień od małej porcji awanturki, która – w zdrowej wersji pur wegan – doda nam nam energii i odwagi, by smacznie rozpocząć ten tydzień. Mickey Rotten serwuje nam dziś śniadanie i otwiera nowy rozdział – buraczany!

– 8/12/2014 –

 

 

Awanturka:

100g wymoczonych przez noc migdałów

100g wody

sok z jednej cytryny

50g poszatkowanej rzodkiewki

10g posiekanego szczypioru

sól i pieprz do smaku

Płuczemy namoczone migdały, odsączamy i miksujemy na gładką masę z wodą i sokiem z cytryny. Przykrywamy gazą bądź ściereczką i pozostawiamy 16-24 h w ciepłym miejscu np. przy kaloryferze. Dobieramy czas fermentacji do oczekiwanej kwasowości naszego sera. Połowę przygotowanego twarożku możemy zużyć do innej potrawy – na słono bądź słodko. Resztę twarogu mieszamy z solą, pieprzem, szczypiorem i rzodkiewką.

 

 

 

Dresing rzodkiewkowy:

50g oliwy z oliwek

50g rzodkiewki

20g ostrej musztardy

sok z jednej cytryny

porządna szczypta soli i pieprzu

Miksujemy dokładnie wszystkie składniki.

 

 

 

Placuszki:

średniej wielkości burak starty na grubych oczkach tarki

kopiasta łyżka mąki bez glutenowej

2 łyżki octu jabłkowego

porządna szczypta soli i pieprzu

Mieszamy wszystkie składniki, formujemy placuszki o grubości 5-7mm i smażymy na średnim ogniu 4-5 minut z każdej strony.

Układamy placuszki na talerzu, nakładamy doprawiony twarożek i skrapiamy dresingiem z rzodkiewki.

 

Przepis Mickey Rooten (Michał Gniłka), zdjęcie Usta Magazyn

 





comments powered by Disqus