JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Hinduskie placuszki marchewkowe


Składniki:

  • 600 g (6 średnich) marchewek
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • 100g  rodzynek
  • 2 łyżki stołowe oleju kokosowego virgin
  • 80 g palmowego/ brązowego cukru
  • 6-8 kapsułek nasiennych kardamonu
  • 3 łyżki stołowe posiekanych, uprażonych pistacji
  • 3 łyżki stołowe grubo posiekanej gorzkiej czekolady

 
 
 
 
Wyłuskujemy nasiona kardamonu i rozcieramy w moździerzu. Obieramy marchewkę, ścieramy na dużych oczkach tarki i przekładamy na dużą patelnię. Zalewamy mlekiem kokosowy, dodajemy rodzynki i dusimy na średnim ogniu do otrzymania w miarę suchej masy, około 40-50 minut. Dodajemy olej kokosowy oraz kardamon, zwiększamy ogień i smażymy kolejne 5 minut. Czekamy aż nasza masa marchewkowa nieco przestygnie, a następnie formujemy kulki bądź walce o średnicy 3-4 centymetrów. Posypujemy lub obtaczamy w czekoladzie i pistacjach.
Przepis: Mickey Rotten (Michał Gniłka), zdjęcie magazyn USTA.

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Poznań

  • Sztokholm

  • Budapeszt

  • Lato

  • San Francisco

  • Amsterdam

  • Kraków

  • Lizbona

  • Śląsk

  • Trójmiasto

  • Madryt

  • Tel Aviv

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa