Redakcja

Ogórek duszony w sake z ziarnami sezamu i chrustem z makaronu ryżowego

Nie wiem, jak wy, ale Mickey Rotten bardzo lubi Japonię. Miał przyjemność spędzić w niej trochę czasu, gotować. Stamtąd pochodzi inspiracja dzisiejszego przepisu. Ogórek duszony w mirin, któremu towarzyszą ziarna sezamu, chrust z makaronu ryżowego oraz  czarny olej tradycyjnie używany do ramenu. Rezultat? Wiosenny,  odświeżający. Idealny na przekąskę lub wiosenny lunch! Itadakimasu!

– 10/04/2015 –

czarny olej:

  • 60 ml oleju roślinnego z zimnego tłoczenia
  • 60 ml oleju sezamowego
  • 10 roztartych ząbków czosnku

 

Czosnek smażymy w rozgrzanym oleju roślinnym około 10 minut do momentu niemal całkowitego czernienia. Dodajemy olej sezamowy i miksujemy na gładko.

 

  • 2 średniej wielkości ogórki
  • 5 łyżki stołowe mirinu (słodkiej odmiany sake)
  • 3 łyżki stołowe oleju sezamowego
  • 3 łyżki stołowe jasnego sosu sojowego
  • garść makaronu ryżowego/sojowego typu vermicelli
  • 200 ml oleju roślinnego z zimnego tłoczenia
  • 1 łyżka stołowa czarnego oleju

 

 

Ogórka myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w słupki, odrzucając części z gniazdami nasiennymi. Przekładamy na sito, bardzo lekko solimy i po 15 minutach odciskamy wypuszczony sok.

Rozgrzewamy 200 ml oleju i wrzucamy na niego po małej garstce nasz suchy makaron. Po kilku sekundach, jak tylko się „nadmucha” wyjmujemy i odsączamy go na ręczniku papierowym.

Rozgrzewamy 2-3 łyżki stołowe oleju sezamowego i na bardzo dużym ogniu przesmażamy odciśnięte słupki ogórka, po minucie dodajemy mirin i sos sojowy.

Wykładamy usmażony ogórek na talerz, na wierzchu układamy makaron a na około wylewamy kilka kropel czarnego oleju. Całość posypujemy ziarnami sezamu.

 

Przepis: Michał Gniłka, zdjęcie: Magazyn USTA





comments powered by Disqus