JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Ciepły humus z suszonego bobu z kurkami i oliwą szałwiową

 
Szałwiowa oliwa:

  • 200 g oliwy z oliwek
  • dwa pęczki świeżej szałwii

 
Szałwie blanszujemy we wrzątku 10 sekund, schładzamy w lodowatej kąpieli i bardzo dokładnie odciskamy z wody. Miksujemy z oliwą około 5 minut. Tak przygotowaną oliwę przecedzamy na sicie wyłożonym gazą. Jeżeli odczekamy z przecedzaniem 1-2 dni, rezultat będzie znacznie lepszy i nasza oliwa nabierze więcej szałwiowego smaku i aromatu.
 
Humus:

  • 300 g suszonego bobu
  • 100 g oliwy z oliwek extra virgen
  • 1/2 łyżki stołowej mielonych ziaren kolendry
  • sól i pieprz do smaku

 
Bób namaczamy przez kilka godzin, dokładnie płuczemy i gotujemy w dużej ilości wody do miękkości. Odcedzamy zachowując część płynu. Ważymy odcedzony bób i dopełniamy wodą, w której się gotował do wagi 1100g. Miksujemy na bardzo gładką masę wraz z oliwą i kolendrą. Solimy i pieprzymy do smaku. Trzymamy w cieple.
 

  • 350 g kurek
  • 2 drobno posiekane szalotki
  • 50 g wytrawnego białego wina
  • 20 g oliwy z oliwek nie z pierwszego tłoczenia
  • 350 g ugotowanego i obranego bobu
  • sól i pieprz do smaku

 
Kurki czyścimy i wrzucamy do osolonego wrzątku na 20 sekund. Schładzamy w lodowatej wodzie, wyjmujemy i suszymy na papierowym ręczniku. Rozgrzewamy na patelni oliwę i delikatnie przesmażamy szalotkę. Dodajemy kurki i smażymy kolejnych 8-10 minut. Wlewamy wino i czekamy aż prawie całkowicie odparuje. Solimy i pieprzymy do smaku.
Na talerz wykładamy ciągle ciepły humus, układając kurki i bób po wierzchu. Całość skrapiamy szałwiową oliwą. Smacznego!
 
 
Przepis: Mickey Rotten; zdjęcie: Magazyn USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Berlin

  • Poznań

  • Sztokholm

  • Budapeszt

  • Lato

  • San Francisco

  • Amsterdam

  • Kraków

  • Lizbona

  • Śląsk

  • Trójmiasto

  • Madryt

  • Tel Aviv

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur