JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Okra z pomidorowym kawiorem i pieczoną cieciorką

Dresing – pomidorowy „kawior”

  • 3 pomidory malinowe
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 cytryna
  • sól i pieprz do smaku

Na drobnej tarce ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok. Pomidory kroimy na pół, wydrążając sok i pestki. Te ostatnie mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny – całość doprawiamy solą i pieprzem. Miąższ pomidorów kroimy w kostkę i wraz ze startą skórką cytrynową odstawiamy na bok – wykorzystamy je w pieczonej cieciorce.
 
Pieczona cieciorka :

  • 300g ugotowanej cieciorki
  • 4 łyżki stołowe oleju kokosowego
  • 1/3 łyżeczki kolendry w proszku
  • 1/4 łyżeczki cynamonu w proszku
  • 1/4 łyżeczki kminu w proszku
  • 1/4 łyżeczki płatków chilli
  • sól do smaku

 
 
Na patelni podgrzewamy olej i dodajemy przyprawy – smażymy je na małym ogniu około minuty. Dodajemy pokrojonego wcześniej pomidora oraz cieciorkę. Przekładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Doprawiamy solą, pieprzem oraz startą skórką cytryny.
 

  • 200g świeżej okry
  • garść listków mięty

 
Umytą okrę wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy jedną minutę. Przelewamy szybko zimną wodą, tak aby nieco przestygła ale nie straciła temperatury. Okrę kroimy ukośnie na 2-3 kawałki, zalewamy wcześniej przygotowanym dresingiem i przykrywamy na 3-5 minut.
Na talerz wykładamy upieczoną cieciorkę i zamarynowaną okrę. Całość skrapiamy dodatkowo oliwą i dekorujemy listkami mięty.
 
 
Przepis: Mickey Rotten (Michał Gniłka), zdjęcie: magazyn Usta

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa