Redakcja

Okra z pomidorowym kawiorem i pieczoną cieciorką

Okra, czyli ketmia piżmowa jest niezwykle popularna zarówno na bliskim wschodzie, w Stanach Zjednoczonych czy też w Indiach. Najwyższy czas abyśmy i my tę ciekawą roślinę poznali. Można ją smażyć, gotować na parze, dusić, grillować a także podawać na surowo. Nie tylko świetnie smakuje, ale i  zawiera dużo witaminy C oraz kwasu foliowego. Dzisiaj lekko zahartowana i zamarynowana w dresingu z pomidora o wyjątkowo świeżym smaku. Podana z cieciorką w bliskowschodnich przyprawach. Jeśli już skończyły się wasze wakacje, to danie pozwoli je sobie przypomnieć.

– 10/08/2015 –

Dresing – pomidorowy „kawior”

  • 3 pomidory malinowe
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 cytryna
  • sól i pieprz do smaku

Na drobnej tarce ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok. Pomidory kroimy na pół, wydrążając sok i pestki. Te ostatnie mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny – całość doprawiamy solą i pieprzem. Miąższ pomidorów kroimy w kostkę i wraz ze startą skórką cytrynową odstawiamy na bok – wykorzystamy je w pieczonej cieciorce.

 

Pieczona cieciorka :

  • 300g ugotowanej cieciorki
  • 4 łyżki stołowe oleju kokosowego
  • 1/3 łyżeczki kolendry w proszku
  • 1/4 łyżeczki cynamonu w proszku
  • 1/4 łyżeczki kminu w proszku
  • 1/4 łyżeczki płatków chilli
  • sól do smaku

 

 

Na patelni podgrzewamy olej i dodajemy przyprawy – smażymy je na małym ogniu około minuty. Dodajemy pokrojonego wcześniej pomidora oraz cieciorkę. Przekładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Doprawiamy solą, pieprzem oraz startą skórką cytryny.

 

  • 200g świeżej okry
  • garść listków mięty

 

Umytą okrę wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy jedną minutę. Przelewamy szybko zimną wodą, tak aby nieco przestygła ale nie straciła temperatury. Okrę kroimy ukośnie na 2-3 kawałki, zalewamy wcześniej przygotowanym dresingiem i przykrywamy na 3-5 minut.

Na talerz wykładamy upieczoną cieciorkę i zamarynowaną okrę. Całość skrapiamy dodatkowo oliwą i dekorujemy listkami mięty.

 

 

Przepis: Mickey Rotten (Michał Gniłka), zdjęcie: magazyn Usta





comments powered by Disqus