JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Ciepłe migdałowe gazpacho z figami i popcornem z komosy ryżowej


 
gazpacho:

  • 500 ml wywaru warzywnego
  • 3 duże szalotki
  • 1 średniej wielkości ziemniak
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 100 g namoczonych przez noc blanszowanych migdałów
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek lub masła w wersji wegetariańskiej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka stołowa octu sherry

Szalotkę drobno siekamy, wraz z pokrojonym w małą kostkę ziemniakiem i zmiażdżonym czosnkiem podsmażamy na oliwie lub maśle około 8-10 minut bez zarumienienia. Zalewamy wywarem i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy opłukane migdały, wino i gotujemy kolejne 5 minut. Miksujemy na gładki krem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i octem.
 
grillowane figi:

  • 4 duże figi
  • 4 łyżki stołowe syropu klonowego
  • 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Figi nacinamy na krzyż od góry, każdą polewamy łyżką oliwy i syropu klonowego. Delikatnie solimy i pieprzymy i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 10-15 minut.
popcorn:

  • 1 łyżka stołowa komosy ryżowej
  • duża szczypta wędzonej papryki

Średniej wielkości rondelek nagrzewamy na ‚sucho’ i wsypujemy komosę. Potrząsamy rondelkiem do czasu gdy zaczniemy słyszeć odgłosy pękania ziarenek. Przesypujemy je do małej miseczki i doprawiamy wędzoną papryką.
rozmaryn:

  • 4 gałązki rozmarynu
  • 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek

Na patelni Rozgrzewamy oliwę i na średnim ogniu prażymy do chrupkości gałązki rozmarynu. Odsączamy oliwę i mieszamy wraz z sokami spod pieczenia fig.
Gorący migdałowy krem rozlewamy do miseczek, do środka każdej przekładamy po jednej fidze, posypujemy uprażoną komosą i polewamy rozmarynowo-figową oliwą. Dekorujemy gałązkami chrupkiego rozmarynu.
 
Przepis: Mickey Rotten, zdjęcie: magazyn USTA

 

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa