Redakcja

Babeczki z ciasta filo wypełnione orzechową ricottą, grzybami w porto

Pogoda nareszcie zaczęła rozpieszczać grzybiarzy i na targowiskach pełno darów okolicznych lasów. Dlatego kolejny przepis Mickey Rottena łączy składnik miesiąca – orzechy wraz z grzybami w prawdziwie jesiennym przepisie. Chrupiące ciasto filo wypełnione bazyliową ricottą na bazie orzechów brazylijskich, którym towarzyszą borowiki w porto.

– 29/09/2015 –

orzechowa ricotta:

  • 250 g orzechów brazylijskich
  • 250 g wody
  • 100 g oliwy z oliwek
  • 30 g octu owocowego
  • 3 duże garści listków bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Orzechy namaczamy przez noc w dużej ilości czystej wody i dokładnie płuczemy. Miksujemy na bardzo gładką masę wraz 350g wody i syropem klonowym, i octem. Solimy i pieprzymy do smaku.

grzyby w porto:

  • 500g prawdziwków lub innych leśnych grzybów
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g jasnej oliwy z oliwek
  • 50g porto
  • 2 łyżki stołowe jasnego sosu sojowego, np. tamari
  • duża łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Cebulę wraz z czosnkiem siekamy i przesmażamy 5 minut na rozgrzanej oliwie. Dodajemy oczyszczone i pokrojone w plastry grzyby. Podsmażamy kolejnych 10 minut do lekkiego zarumienienia się. W trakcie ostatniej minuty wlewamy sos sojowy, porto i odparowujemy alkohol. Całość dokładnie miksujemy na gładko wraz z natką pietruszki. Solimy i pieprzymy do smaku.

babeczki filo:

  • 1/2 opakowania ciasta filo
  • 150ml oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Na blacie kuchennym kładziemy pojedynczy arkusz ciasta filo i smarujemy go pędzelkiem nasączonym w oliwie, przykrywamy go kolejnym arkuszem ciasta i ponownie smarujemy oliwą. Powtarzamy tę czynność 3 razy tak aby otrzymać arkusze złączone z pięciu warstw ciasta filo. Kroimy na 12 kwadratów o boku 10-12 cm. Każdy kwadracik układamy w zagłębieniu foremki do pieczenia babeczek lub niewysokich mufinków sklejając tak boki aby otrzymać puste w środku kubeczki. Pieczemy je w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 10ciu minut aż nabiorą złotego koloru. Tak podpieczone babeczki napełniamy orzechową ricottą i pieczemy kolejnych 10 minut. Na wierzch każdej babeczki wykładamy po łyżeczce grzybowej pasty.

 

Przepis: Mickey Rotten, zdjęcie magazyn USTA





comments powered by Disqus