JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Pudełko 4: warzywa pieczone z pesto pietruszkowym.


Składniki:

  • Pietruszka 2-3 szt
  • Pasternak 2-3 szt
  • Burak 1 szt
  • Marchewka 2-3 szt
  • Natka pietruszki mały pęczek
  • Łyżka miodu
  • Garść pestek ze słonecznika
  • Oliwa z oliwek
  • Mały ząbek czosnku
  • Sól/pieprz

Warzywa obieramy, kroimy w słupki, układamy w brytfance – buraka najlepiej piec osobno by nie pofarbował reszty warzyw. W małej miseczce mieszamy miód i kilka łyżek oliwy. Sos wylewamy na warzywa, delikatnie solimy. Przykrywamy brytfankę folią i pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut lub aż będą miękkie. Odkrywamy i pieczemy jeszcze 5 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

W międzyczasie robimy pesto. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Pietruszkę myjemy i obieramy, liście wrzucamy do blendera, łodygi siekamy i dodajemy do liści. Do blendera wrzucamy jeszcze pestki słonecznik, obrany ząbek czosnku, 4 łyżki oliwy, sól pieprz i miksujemy na gładką masę – jeśli jest zbyt suche dolewamy oliwy pub gorącej wody.
Przepis: Marta Wajda, zdjęcie: Magazyn USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa