Redakcja

Jeść jak Georgia O’Keefee: minestrone

To zupa fantastyczna! Nie tylko dlatego, że możesz wykorzystać dowolne kombinacje warzyw, na jakie tylko pozwala sezon: sky is the limit! Eee, raczej lodówka is the limit. Także dlatego, że od początku do końca robisz ją w jednym garnku i nie brudzisz innych naczyń i oszczędzasz czas!

– 27/10/2017 –

 

Przykładowe proporcje warzyw O’Keeffe:

  • 2 cebule
  • 3 gałęzie selera
  • 2 marchwie
  • ¼ główki kapusty
  • parę liści botwiny
  • kubek fasoli
  • 2 niewielkie cukinie lub 1 spora
  • 2 duże pomidory
  • garść szpinaku
  • 4 kubki wody lub bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka miksu Georgii
  • kubek drobnego surowego makaronu,
  • opcjonalnie: parmezan

 

Zacznij od zrobienia sofritto (czyli wysmażenia aromatycznych składników, które ułożą się w bazę smakową zupy). Drobno posiekaj cebulę, czosnek, marchew, seler i koperek. Oberwij liście bazylii i odłóż na później, delikatnie pokrój łodygi. Podgrzej olej lub oliwę w garnku na średnim ogniu, wrzuć posiekane składniki i smaż przez 10 minut, aż wszystko będzie miękkie, zeszklone, ale nie zrumienione.
Pokrój cukinię, botwinę, kapustę, sparzone i obrane pomidory w konkretne kawałki, wrzuć do garnka, dolej 2 kubki wody, zamieszaj. Doprowadź do wrzenia, potem zmniejsz gaz i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Teraz kolej na fasolę i znowu woda. Doprowadź do wrzenia, i jeśli chcesz zrobić klasyczną minestronę: pora na dodanie makaronu. Niech pyrka na średnim ogniu, kontroluj gęstość dolewając wody według uznania, żeby się nie przypaliło na dnie.
Dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie podrzyj na wierzch liście szpinaku, bazylii i pietruszki, polej kilkoma kroplami oliwy z pierwszego tłoczenia, dobrze wymieszaj, żeby zielone się zaparzyło i podawaj w misach ze startym na wierzch pecorino lub parmezanem, albo płatkami drożdżowymi. Doskonała od razu, jeszcze lepsza na drugi dzień!

 

 

Tekst i zdjęcie: Anna Królikiewicz





comments powered by Disqus