czarny olej:
- 60 ml oleju roślinnego z zimnego tłoczenia
- 60 ml oleju sezamowego
- 10 roztartych ząbków czosnku
Czosnek smażymy w rozgrzanym oleju roślinnym około 10 minut do momentu niemal całkowitego czernienia. Dodajemy olej sezamowy i miksujemy na gładko.
- 2 średniej wielkości ogórki
- 5 łyżki stołowe mirinu (słodkiej odmiany sake)
- 3 łyżki stołowe oleju sezamowego
- 3 łyżki stołowe jasnego sosu sojowego
- garść makaronu ryżowego/sojowego typu vermicelli
- 200 ml oleju roślinnego z zimnego tłoczenia
- 1 łyżka stołowa czarnego oleju
Ogórka myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w słupki, odrzucając części z gniazdami nasiennymi. Przekładamy na sito, bardzo lekko solimy i po 15 minutach odciskamy wypuszczony sok.
Rozgrzewamy 200 ml oleju i wrzucamy na niego po małej garstce nasz suchy makaron. Po kilku sekundach, jak tylko się „nadmucha” wyjmujemy i odsączamy go na ręczniku papierowym.
Rozgrzewamy 2-3 łyżki stołowe oleju sezamowego i na bardzo dużym ogniu przesmażamy odciśnięte słupki ogórka, po minucie dodajemy mirin i sos sojowy.
Wykładamy usmażony ogórek na talerz, na wierzchu układamy makaron a na około wylewamy kilka kropel czarnego oleju. Całość posypujemy ziarnami sezamu.
Przepis: Michał Gniłka, zdjęcie: Magazyn USTA